stoppelhaenegraan alsnog geoogst

Tiidens Boerendag wordt met die machine altijd een demonstratie gegeven. Vanwege het slechte weer ging dat dit jaar niet door. “Maar het is zonde dat spul te laten liggen. Het is nog gewoon bruikbaar”, vonden zowel Jos Overmars van de Boerendag als Gerard Heuven van de dorsmachine en dus werden zaterdag de handen nog maar eens uit de mouwen gestoken.

Tijdens het Oogstcorso wordt altijd uitgelegd hoe dat dorsen werkt. Met een grote stok slaan boeren het graan uit de aren. In een wanne wordt kaf van het koren gescheiden. Stro is voor in de stal onder de dieren. Van het graan wordt meel gemaakt.

Gerard Heuven: “De dorsmachine werkt precies zo. Het is alleen mechanisch. Ook hier wordt het graan uit de aar geslagen en daarna gezeefd. Het graan wordt nog een keer extra gezeefd om onkruidzaad er tussen uit te halen. Zo hou je zuiver graan over. En aan de andere kant van de machine komt het stro eruit. Dat maakt de machine meteen in baaltjes.” Dicht bij de machine aan staan is geen aanrader, want naast stro en graan is een boel stof ook een restproduct. Dat wordt met windkracht vier het land opgewaaid.

Een mooi proces, prachtig gade te slaan in het zomerse septemberzonnejte zo mar op een zaterdagmiddag ergens aan de Knapenveldweg in het buitengebied van Raalte. Volgend jaar weer te zien op de Domineeskamp op de Boerendag.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.