salland natuurfair dit jaar back to basics

“Vorig jaar hadden we Salland Games, een soort ‘highland games’. Het jaar daarvoor hadden we een spectaculaire act van de landelijke cavalerie”, herinnert Jan Reimert, voorzitter van Stichting Salland Natuurfair zich. “Maar daarover bestond discussie, met name bij de WBE’s (de jagers, redactie) en het IVN. En begrijp dan wel dat de fair juist vanuit die twee partijen ontstaan is. Moesten we dat nou wel zo doen? Paste dat nou nog wel in de originele doelstellingen van de SNF? Wilden we spektakel of juist informatievoorziening? We hebben er dit jaar een lange discussie over gehad en besloten om dergelijke grote activiteiten achterwege te laten. Geen grote publiekstrekkers meer, maar terug naar de oorsprong.”

Jan beseft zich dat de afwezigheid van een grote spectaculaire act wellicht tot publieksverlies lijdt, maar maakt zich daarover weinig zorgen. “Het concept van de SNF is zonder spektakel al sterk genoeg. We bieden weer een kwalitatief hoogstaand programma, met dit jaar een nog kleinere rol voor de commercie. Wat samenstelling van de markt betreft, we hebben weer ruim honderd standhouders, hebben we al te commerciële partijen niet meer uitgenodigd. We gaan ook uit van onze eigen kracht. Met Landgoed Groot Zwaaftink hebben we een pracht van een locatie. Bij mooi weer vormt het een aanlokkelijk uitje. En dat er dan misschien enkele honderden mensen minder komen, omdat we geen spektakelstuk hebben, daarvan liggen we niet wakker!”

Maar naast de uitgebreide informatiemarkt/braderie, een horecaplein, muziek van onder andere mannenkoor Germania uit Heeten en een uitgebreid kinderprogramma zijn er ook weer diverse aan de natuur gerelateerde acts. Zoals demonstraties kettingzaagbehendigheid, een demonstratie van de kracht van enkele Belgische trekpaarden, shows van jacht- en politiehonden, een roofvogelshow en een doorlopende demonstratie schapendrijven met Dutch Border Collies. Jan verwacht ook veel van het ‘Nachtleven van Salland’. In een verduisterde tent kunnen de bezoekers kennis maken met hetgeen er allemaal in de natuur gebeurt als de zon onder is gegaan. “Deze activiteit is een gezamenlijk initiatief van de WBE’s en het IVN”, vertelt Jan. “En dat zegt eigenlijk al wel genoeg over het succes van de Salland Natuur Fair. Eén van de doelstellingen was namelijk om de onderlinge contacten tussen alle partijen die in de natuur bezig zijn te stimuleren. Nou, een dergelijke gezamenlijke activiteit van de jagers en het IVN, dat had twaalf jaar geleden niet gekund…”

Landgoed Groot Zwaaftink ligt aan de Heetenseweg tussen Heeten en Raalte. De Salland Natuurfair duurt van 10.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt 6 euro (kleuters tot en met 3 jaar gratis; van 4 tot 14 jaar 3 euro). Parkeren is gratis. Meer informatie op staging2.sallandnatuurfair.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.