raalte maakt zich op voor bruisend weekend

Van theater tot mime en van grappenmakerij tot muziek: op zaterdag 25 september kan iedereen in het centrum van Raalte weer volop genieten van StreetLive. Maar er is dat weekend nog veel

meer te doen: Het Raalter culturele festival Cult presenteert op zaterdag en zondag diverse bijzondere exposities in vier Raalter kerken en in cultureel centrum/moskee Medine. Daarnaast kun je bij een groot aantal horecagelegenheden proeven van tien Nederlandse speciaalbieren en tenslotte openen de winkeliers op zondag hun deuren. Raalte wacht dus op meerdere fronten een bruisend weekend.

En niet alleen van het bier.

Tijdens StreetLive op zaterdag kan het publiek tussen 13.00 en 17.00 uur genieten van gratis straattheater.

Net als alle andere jaren heeft de organisatie van StreetLive weer een uiteenlopend programma samengesteld. De acts komen niet alleen uit Nederland, maar ook uit Frankrijk, Ierland en de Verenigde

Staten. Uit Frankrijk komen ‘Compagnie’ (met komisch en bizar improvisatietheater rondom drie vreemde Franse types) en ‘Les Traines Savates’. Deze laatste act combineert muziek met acrobatiek en waaghalzerij. De Ieren van ‘The Lords of Smut’ laten zien hoe je moet breakdancen en beatboxen. De Amerikaanse act Scott & Muriel verzorgt een komische clownsshow. Verder kunnen de bezoekers kijken naar de regionale inbreng van Mimegroep Koeloeur uit Heino, Nanne van der Linden en Paul Remmelts, het Twirlteam Caliënte van St. Caecilia Raalte,De Jongens van de Reisvereniging (smartlappen), Dansgroepen RGV Kwiek, de Fire Cats en levend standbeeld Fabian uit Broekland en houdt Schaakclub Raalte een

schaakzeskamp. De derde editie van het Bierfestival Raalte staat in het teken van bier van eigen bodem.

Er zijn in Nederland ongeveer zestig kleine brouwerijen aangesloten bij het Klein Brouwerij Collectief. Het zijn allemaal kleine ondernemers die zich bezighouden met de productie en verkoop van speciaalbier. Het KBC biedt een platform voor overleg en uitwisseling van kennis en ervaring. Bij verschillende horecagelegenheden in het centrum van Raalte kun je proeven van tien verschillende soorten Nederlandse speciaalbieren.

Het festival wordt heel bewust samen met Streetlive en de koopzondag georganiseerd. “We

hopen zo een toegevoegde waarde aan deze leuke gezellige dagen te kunnen geven”, aldus Stichting

Horecafeesten Raalte. De biertjes zitten bij de verschillende horecabedrijven in het centrum van

Raalte op de tap. Deelnemers ontvangen voor 12,50 euro een mooi proefglaasje en een boekje waarop

de bieren en de deelnemers staan vermeld. Je kunt dus één of twee dagen komen proeven van de bieren.

Bakkerij Van der Most gaat speciaal voor dit evenement een aantal verschillende bierbroden maken voor de deelnemende bedrijven. Bij Murphy’s zit de Texels Skuumkoppe (donker witbier) op de tap; bij De Gouverneur de Gouverneur Brune; bij Spekschate de Budels Capucijn; bij Laurel’s het Huttenkloas Goudbier; bij Neuf het Jopen Hoppenbier; bij Ufuk de Dulle Griet; bij de Haenehof de Croy Blond; bij snackbar H&F De Leckere Pontificale; bij Plein 7 de Blonde Johannes van Sallands Landbier en bij De Zwaan de Christoffel Wijs.

Het eerste vaatje wordt zaterdag om 14.00 uur in gebruik genomen bij De Zwaan. De bezoekers kunnen dan proeven van de Donkere Henricus. De ceremonie wordt verricht door Johan Nijhof en Ruud v/d Gevel van Sallands Landbier en pastoor Verwey neemt het eerste glas in ontvangst.

De koopzondag in het centrum van Raalte belooft een echte familiedag te worden. Zo verzorgt St Caecilia een optreden op de Plas. Voor Bakkerij Jorink is er een kinderrommelmarkt. Kaartjes voor standplaatsen kosten 3 euro en zijn verkrijgbaar bij de VVV/ANWB Raalte. Ook komen er in het centrum nog diverse

activiteiten en attracties voor de jeugd waaronder een groot springkussen. Het Raalter culturele festival

Cult gaat dit jaar de kerken en de moskee in. Kunstenaars uit heel Overijssel exposeren hun werk in de H. Kruisverheffing, de Plaskerk, de Pauluskerk, de Vrij-Katholieke Kerk en moskee Medine. Daarbij zal er een zeker spanningsveld ontstaan tussen de kunst enerzijds en de locaties anderzijds. Kunst voor het goddelijke of goddelijke kunst, dat is aan de bezoekers…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.