pand zit van den berg beton als gegoten

Wat in 1933 begon als een productiebedrijfje voor betonproducten ‘rond het huis’ is anno 2010 uitgegroeid tot een volwaardige fabrikant van betonnen prefab kelders en bouwelementen. Met 60 medewerkers, een eigen modelmakerij hout en staal, wapeningscentrale en betonmortelproductie. Onveranderd echter bleef de naam: van den Berg Beton, naar oprichter Piet van den Berg Sr., grootvader van de huidig directeur. Onlangs betrok Van den Berg een prachtig nieuw kantoorpand op hun terrein aan de Heesweg. Een nieuw tijdperk in de historie van het Raalter familiebedrijf.

Opvallend is dat de ingang van het nieuwe gebouw is gesitueerd aan de Kanaaldijk Oostzijde, terwijl de rest van het bedrijf aan de Heesweg zit. Directeur Marc Oude Veldhuis: “Tien jaar geleden waren er al plannen om het kantoorgebouw aan te pakken. Het klopte niet qua ruimte, klimaat, geluid; het was er vol en warm. Daarnaast moest ook onze productiecapaciteit worden uitgebreid. Als zware industrie zo dicht tegen het dorp aan, vroegen we ons af of het zinvol was hier te blijven zitten. Overleg met de gemeente over een eventuele verhuizing liep echter op niets uit. Uiteindelijk besloten we in 2006 een nieuwe productiehal te bouwen op onze bestaande locatie. Vervolgens kwam ook het kantoor weer in beeld. Op dat moment had de gemeente al een bepaalde visie op de kanaalzone en wij vonden het mooi om in die uitstraling mee te gaan.” Die insteek vertaalt zich zeker naar het bijzondere interieur, waarin allerlei verschijningsvormen van beton zijn toegepast: trappen, wanden (zowel onbehandeld als met ingegoten structuur) en uiteraard een grote kelder. Transparante panelen in de kleuren van Van den Berg geven het geheel een extra dimensie. Absolute blikvanger is de enorme designhanglamp die de spil van het gebouw markeert. Kortom: een prachtig, uniek pand dat aan alle kanten de identiteit uitademt van haar gebruiker. Oude Veldhuis: “Sober maar oerdegelijk, het straalt een soort eeuwigheidswaarde uit. Geen tierlantijnen, behalve de grote kroonluchter. Maar die is dan ook wel erg mooi. Aanvankelijk dachten we: ‘Dit is onze stijl niet’, maar geleidelijk aan besloten we dat het onze stijl dan maar moest worden.”

De nieuwe huisvesting luidt voor Van den Berg beton een nieuw tijdperk in. Enerzijds doordat er nu productiemogelijkheden zijn tot maar liefst 50 ton. Hierdoor kan de fabriek vrijwel alles maken en zitten de beperkingen meer in transport en mogelijkheden op de bouwlocatie. En anderzijds vanwege de optimale arbeidsomstandigheden op gebied van klimaatbeheersing, geluid, licht en… muziek. Het bedrijf kent een duidelijke tweesplitsing in werkzaamheden: kelders en bouwelementen. Oude Veldhuis: “Onder elementen valt in principe alles wat de klant maar bedenkt. De ene keer is dat recht toe recht aan, de andere keer weer scheef en gedraaid. Dit doen we zowel op kleine schaal bij woningbouw, als op grotere schaal voor utiliteitsbouw. We zijn één van de weinige bedrijven die alle specialismen in huis heeft: tekenwerk, wapening en zowel houten als stalen mallen. Daardoor kunnen we bij problemen snel reageren. Bovendien hebben we door onze jarenlange ervaring veel kennis en expertise in huis. We kiezen er bewust voor om geen losse onderdelen te leveren, alles wat we maken gaat als eindproduct op transport. Dat kan tot grote hoogtes, zolang het maar over de weg wil. Datzelfde geldt voor de prefab waterdichte kelders. Deze worden geplaatst onder schuren en woningen als opslagruimte, wijnkelder, muziekstudio, kantoorruimte, fitnessruimte of speelruimte voor de kinderen. Daarnaast produceren we kelderunits voor grotere projecten als waterzuiveringssystemen, agrarische toepassingen, technische ruimtes en zwembaden. En onze specialisatie sanitairunits, die (gedeeltelijk) ondergronds op recreatieparken worden gebouwd. “Binnen onze orderportefeuille streven we continu naar een mix van grote en kleinere projecten. Wanneer je een bak enkel vult met skippyballen, blijft er een heleboel lucht tussen zitten. Die moet je opvullen met kleinere ballen en knikkers. En sommige projecten zijn ook gewoon te groot. Als je meer dan de helft van je capaciteit in moet zetten, maak je jezelf heel kwetsbaar. Dat moet je niet willen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.