onderzoeken deugen voor geen meter

Commentaar – Wat hebben de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Mechelen (B), Enschede, Capelle aan de IJssel, Zomergem (B), Weststellingwerf, Best en Heerlen gemeen? Ze hebben allemaal de beste site. Van Nederland, van België, van hun provincie, of ze zitten in de top 3. Raalte en Olst-Wijhe zijn deze week bij zo’n verkiezing bij een van de slechtsten geëindigd.

Ze moesten eens stoppen met dat soort onderzoeken. Want je hebt helemaal niets aan de uitslagen. De vraag is namelijk wat je onderzoekt. ‘De beste site’, welke criteria gelden er? Onze criteria zouden zijn dat een gemeentesite niets meer moet zijn dan een digitale vraagbaak, een plek waar je terecht kunt voor antwoorden op vragen waar je anders voor naar het gemeentehuis moet of de gemeente moet bellen. Zeker niet minder, liefst niet meer. Minder niet, omdat (binnen die regels) een goede site service verleent en werk bespaart. Meer niet, omdat je voor al het overige niet naar een gemeentesite gaat. De kosten van alle extra’s is dus geld over de balk gooien.

We hebben zo maar het vermoeden dat de hoogst scorende sites met die criteria kelderen op de ranglijst.

Rotlijsten zijn het. Je wordt afgerekend op de beoordelingscriteria van de bedenker van het onderzoek, niet of je goed bent.

Er zijn wel meer voorbeelden. De Hogeschool In Holland zou oudere jaars studenten soepeler een diploma’s geven. Maar wat is ‘soepeler’? Het gaat om studenten die na zes of zeven jaar nog niet het diploma hebben gehaald voor de vierjarige opleiding. Heel vaak gaat het dan om studenten die al lang werken in de branche waarvoor ze studeren. Ze bezitten al lang de kwaliteiten die ze voor een diploma nodig hebben. Ze moeten het alleen nog even aantonen. We kunnen ons voorstellen dat een school daar ietwat soepel mee omgaat, vooral omdat een school geld van het rijk krijgt als een student zijn eerste jaar (de propedeuse) en zijn diploma gehaald heeft. De studiekosten vanaf het tweede jaar tot het diploma moet een school dus voorfinancieren. Met dat bekostigingssysteem vraagt het rijk om snelle resultaten. Die kunnen ze krijgen. Terechte diploma’s, maar niet goed onderbouwd. Het onderzoeksresultaat maakt die nuances niet.

In de zorg heb je dat ook. Kleine verzorgingstehuizen scoren goed in onderzoeken. Maar zijn ze daarom beter? Of klagen de bewoners minder. Want kleine verzorgingstehuizen staan op het platteland en op het platteland klagen de mensen minder.

Terug naar de websites van de gemeenten. Zowel Olst-Wijhe als Raalte lijken inspiratie te hebben met hun site machtig veel meer te doen dan strikt noodzakelijk. Als een gemeentelijk apparaat die wensen en eisen optuigt kost alleen dat proces (Raalte heeft een klankbordgroep ingericht die vrolijk meepraat over de toekomst van de site. Olst-Wijhe maakt al jaren geen reclame meer voor de site omdat die verouderd is) al zo veel tijd, dat het eisenpakket wegens snelle ontwikkelingen van zaken als hyves en twitter al weer oud is als de site eindelijk online doet wat ie moet doen.

Een gemeentesite moet niet meer zijn dan een gemeentebalie. Dan loop je qua ontwikkeling ook niet achter.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.