olst wijhe en raalte investeren in landschap

Streekeigen huis en erf biedt particuliere eigenaren de mogelijkheid om advies en subsidie te krijgen voor het opknappen van je boerderij of schuur en de inrichting van je erf. Hagen, boomgaarden, solitaire bomen, waterputten en typische Sallandse bebouwing blijven met de regeling beter behouden.

Het gaat bij Streekeigen huis en erf om relatief kleine maatregelen en ontwikkelingen op erven. Grote ontwikkelingen, functiewijzigingen, transformaties op erven, zoals de rood-voor-rood regeling vallen, buiten dit project.

Jette Looienga, landschapscoördinator van Landschap Overijssel, coördineert alle aanvragen die bij Landschap Overijssel binnenkomen. In de gemeente Raalte, Olst-Wijhe en Deventer wordt geïnvesteerd in 200 aanvragen. Looienga: “We kunnen niet elk project financieren. Per gemeente komen 67 aanvragen in aanmerking voor de Streekeigen huis en erf regeling. Uit de gemeente Raalte hebben we al meer dan honderd aanvragen ontvangen. Uit die aanvragen moeten we een keuze gaan maken. De aanvragen die we tot dusver hebben ontvangen gaan onder andere over het vervangen van luiken bij boerderijen, onderhoud aan aardappelkelders of onderhoud van groen.”

De gemeente is niet de enige financier in het Streekeigen huis en erf project. Het wordt financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeenten, de provincie Overijssel en Europa. De Europese bijdrage is afkomstig van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Een bedrag van 424.000 euro mag in Overijssel besteed worden aan het landschapsonderhoud.

Uit de gemeente Raalte zijn dus al erg veel aanvragen binnengekomen, maar dat betekent niet dat je niet meer in aanmerking kunt komen voor een subsidie. Verzoeken kunnen bij Landschap Overijssel worden ingediend tot 1 oktober. Als je een aanvraag hebt gedaan, bezoekt Monumentenwacht je erf en maakt aan de hand daarvan een herstelplan. Als eigenaar moet je zelf offertes aanvragen, maar Monumentenwacht begeleidt de aannemer bij de uitvoering. Als het werk klaar is dan controleert Monumentenwacht de uitvoering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.