nk western rijden sfeer en spektakel

Een enthousiaste en gemotiveerde Patricia Verschoor, PR-dame van de WRAN, stond te glunderen tijdens het NK Western rijden in Mariënheem. Dit grote spektakel wordt alweer voor de negende keer in Salland gehouden. De manege, ruitervereniging en de entourage maken deze plaats uniek om zo’n groot evenement te kunnen houden.

“In het tweede weekend van juni is er altijd onze summershow, een voorloper en een soort van voorronde voor het NK dat deze week gehouden wordt. Het aantal deelnemers groeit nog steeds en de sport staat in grote belangstelling in binnen- en buitenland,” vertelt Verschoor. De deelnemers aan dit evenement komen uit Nederland, Belgie, Frankrijk, Engeland, veel uit Duitsland en Denemarken. “Alleen een deelnemer met de Nederlandse nationaliteit kan Nederlands Kampioen worden. Voor het western rijden kan ieder paard in aanmerking komen, haflinger, fries, fjord echt alles.”

De paarden kunnen op een speciale manier worden getraind, zodat vooral de spieren op de achterzijde van het paard beter ontwikkeld raken. Het gaat bij het western rijden vooral om behendigheid, ook om snelheid, maar voorop staat hoe kan je je paard onder controle kunt houden. Het rijden gebeurd dan ook heel los, zonder teugels. Het gaat alleen om het eventueel corrigeren.

“Het onderdeel barrelrace is een echte publiekstrekker, leuk om te zien maar niet echt het western rijden, het hoort erbij hoor dat wel.” Toch wil Verschoor benadrukken dat het echte western rijden toch zeker om de behendigheid gaat. “Wat leuk is aan deze sport, is dat alle leeftijden aanwezig zijn en dat het voor iedereen is. Er zijn een aantal profs hoor, die rijden voor een stal maar er zijn meer amateurs die het western rijden beoefenen. Het is ook een passie om dit te doen en te beoefenen.”

De organisatie WRAN is een stichting en moet het hebben van vrijwilligers, een hele happening om zo’n evenement te organiseren. Voor de jeugd heeft de WRAN een speciaal educatieprogramma, hierin worden de jongeren wegwijs gemaakt in de wereld van de sport western rijden.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.