monopoly met olst

“Als dit niet gebeurd was, had dat het einde van Olst betekend”, stellen Harry Brouwer en Ton Pol, twee Olster ondernemers die beide vanaf het begin bij de operatie betrokken waren. Maar dat het lang geduurd heeft, ja, daar kan het tweetal ook niet omheen. “In ’88 zijn we al met enkele ondernemers begonnen met plannen maken. In die tijd zijn er al tekeningen gemaakt. Het was nodig. De winkelstraten lagen te ver uiteen, we wilden een compacter centrum en betere verbindingen. Het waren toen al ingrijpende plannen. En dan kom je in de ambtelijke molen terecht. En loop je tegen de financiering op. En protesten vanuit de bevolking. Maar nu het zo ver is, zijn we ook echt tevreden. De meeste ondernemers wel, maar natuurlijk zijn er her en der op- en aanmerkingen.”

Hoe ingrijpend het was, onderstreepte Ed Penninks door oud-wethouder Jonny Hollander een monopolyspel aan te bieden. Zonder Kalverstraat of De Brink, maar met Westervoorde, Olsterhof en Holstohus. “Maar ik heb het hele proces nooit als spelletje gezien”, stelt Hollander na afloop. “Het was pure noodzaak. Als er niks was gebeurd, was Olst een dood dorp geworden. Het is mooi geworden. Dat hoor ik ook van de mensen als ik door Olst loop. Het centrum is compacter, er zijn meer woningen en er is meer ruimte voor cultuur. Het is nu een heel mooi en open verblijfsgebied.” Het hele proces ontvond tegenwerking van de actiegroep Bescherm Olst. Enkele burgers die zich zorgen maakten over het aangezicht van het dorp. Het was een verbeten strijd die zelfs naar de Raad van State leidde. “Maar ik heb nooit een moment getwijfeld”, stelt Hollander. “We hebben ten aller tijde de procedures goed in de gaten gehouden. De grootste zorg was om het geheel financieel rond te krijgen. Dat is mede gelukt dankzij heel veel subsidie van Europa. Van de betrokken ondernemers hebben we weinig tegenstand gehad. Ze begrepen dat er iets moest gebeuren.”

Harry Brouwer (die vroeger een ambachtelijke slagerij had, zijn vrouw is eigenaresse van boetiek De Santenkraam en zijn dochter van kapsalon Art of Hair) en Ton Pol (eigenaar van de Blokker) beamen dat. “Dankzij dit centrumplan heeft het centrum van Olst flink wat versterking gekregen van nieuwe winkels. Een speelgoedzaak, de Aldi, twee kledingzaken, het Kruidvat en er komt nog een Action. Dat zijn echte publiekstrekkers. Een relatief klein dorp als Olst biedt nu alles voor het winkelend publiek. Olst is heel goed voorzien!”

Maar een echte ondernemer wil altijd meer. Snelle realisatie van de herinrichting van het plein bij de Dorpskerk bijvoorbeeld. Maar het tweetal wil vooral graag een goede verbinding van het centrum met de IJssel. “Misschien dat we mol moeten gaan spelen”, stelt Brouwer. “Dat we een tunnel moeten graven door de dijk. Maar het is een moeilijk verhaal, daarvan zijn we ons terdege bewust. Die weg (de N337 over de dijk langs de IJssel, redactie) ligt er nou eenmaal. Maar juist een goede verbinding richting de rivier zou ons ontzettend veel mogelijkheden bieden om Olst te promoten als dorp langs de IJssel. Met wat horeca en/of een jachthaven. We zullen blijven zoeken naar oplossingen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.