metal en easy listening in wijhe

Dat Tonny Geerts, de eigenaar van De Oranjerie een verwoed Cats-fan is, weten de meeste mensen inmiddels wel. Hij heeft al vier keer eerder een optreden van de Cats-tributeband georganiseerd. “Fantastische muziek en ouderwets gezellig”, zegt hij over de band. Maar dat er nu ook een grote metaltributeavond wordt gehouden, is wel nieuw. Het heeft alles te maken met de faciliteiten die nodig zijn voor een concert. “Of ik nou één avond organiseer in de Speelbrink of twee, aan de huur ben ik hetzelfde kwijt, je betaalt daar namelijk voor een heel weekend”, vertelt Tonny. “En dan moet je daarbij ook nog denken aan het podium, de PA en de tribune. Die kosten maak je toch. Dan kun je net zo goed twee avonden organiseren.” En zie daar Herwig Schuiling, Wilfred Schutte en Henk Cuper, drie vaste gasten van De Oranjerie en echte metalheads. En zij zagen wel mogelijkheden voor een avond met meerdere metaltributebands. Dergelijke tribute-avonden zijn populair. Het Podium in Hardenberg en Lucky in Rijssen organiseerden in het verleden ook meerdere malen ‘Monsters of rock’-avonden met meerdere tributebands. Maar voor deze regio is deze formule nieuw.

Met tributes voor Rammstein, Metallica en Iron Maiden, heb je de top of the bill van de metalwereld wel gecoverd. Herwig: “Rammstein heet pas nog in het Gelredome gestaan, Iron Maiden trok een tijdje geleden nog bijna twintigduizend mensen naar het TT-terrein in Assen en Metallica speelt ook in voetbalstadions. Als je het over metal hebt, zijn het op dit moment drie van de grootste, zo niet de grootste bands.”

En als het om tributebands aankomt, zijn Tonnie en Herwig ook niet voor de minsten gegaan. Zwammstein is Nederlands eerste Rammstein-tributeband, The Unforgiven is een in Europa veelgevraagde Metallica-tributeband en Children of the Damned speelt zelfs over de hele wereld. Naast Paul Di Anno (als zanger te horen op de Iron Maiden-klassiekers ‘Iron Maiden’ en ‘Killers’) is ook Eddie, de enorme Iron Maiden-mascotte van de partij.

Herwig verwacht er veel van. “Ik weet bijvoorbeeld dat er vanuit Ommen al een bus voor dertig man is geregeld! Onderschat niet hoe populair metal nog is. We mikken op een breed publiek. De twintigers, de dertigers, de veertigers en waarschijnlijk ook nog wel de vijftigers. Vroeger toen ik jong was, hoorde zo’n spijkerjasje met Metallica en Iron Maiden patches bijna tot de standaarduitrusting. Ik heb er nog eentje boven liggen.” “Maar ook jonger publiek is welkom hoor”, vult Tonny aan. “Ik had laatst nog een vrouw uit Heino aan de lijn. Haar zoontje van 11 wilde er ook zo graag naar toe. Geen probleem toch? Ik heb zelfs al mensen uit Tilburg aan de lijn gehad. Die wilden kaarten en een slaapplaats. Ik heb ze naar een hotel in de buurt doorverwezen.” “Ja, er bestaat veel enthousiasme over de metalavond”, voegt Herwig toe. “’En dan met name over het gegeven dat Paul di Anno komt. ‘Hij in Wijhe… hè? Ach, het wordt gewoon hartstikke mooi. Bij metalconcerten heb je nooit trammelant. ” Tonnie: “En je trekt er niet het volk mee dat maar voor één biertje komt. Die drinken er heel wat meer en kunnen er doorgaans ook goed tegen!”

Een avondje met metal een middag met muziek van The Cats, het blijft een vreemde combinatie. “Ja, zoek de verschillen”, lacht Tonny. “Maar aan de andere kant moet je ook niet twee keer mikken op hetzelfde publiek. En dat doen we nu dus echt niet. Ik heb de vorige keer dat de Catsband hier was, Stock (de zanger van het ‘semi akoestische’ Stocktailtrio, waarin ook Herwig speelt, redactie) en Herwig kaartjes gegeven. En daarbij ook een DVD-tje. En die had ik er dus beter niet bij kunnen doen, want toen ze de DVD gezien hadden, haakten ze af. ‘Dat was toch helemaal niks!’ Ik heb me toch een partij commentaar gehad. Ik geloof dat Stock uiteindelijk nog bij het concert is geweest, maar hij was niet heel enthousiast…”

Als het aan Tonny en Herwig ligt, zijn de twee concerten in de Speelbrink het begin van een lange traditie. Tonny: “Ik zou elk voorjaar en najaar wel wat willen organiseren in de Speelbrink. Het kan gaan om metaltributes maar ook tributes voor andere bands. We wachten eerst het komende weekend af, maar we hebben er veel vertrouwen in. ” Herwig: “Een volgende keer zou ik iets met een AC/DC-tribute willen doen. Die missen we nu eigenlijk nog. En misschien dat we dan ook nog wat eerder kunnen beginnen, zodat we er nog meer een echt festival van kunnen maken!”

Kaarten voor de ‘Tribute to Heavy Metal’-avond kosten 18.50 euro. De zaal is geopend vanaf 19.30 uur. De eerste band begint om 20.30 uur. Kaarten voor de Tribute to the Cats Band (en voorprogramma’s Elise Veerman en Charlie) zijn verkrijgbaar voor 20 euro. Een tribunekaart kost 27,50 euro. De zaal is geopend vanaf 14.30 uur. Het gebeuren duurt tot circa 20.00 uur.

Voor meer informatie zie staging2.deoranjerie.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.