Home / archiefcentraal / letten ouders wel op hun kinderen

letten ouders wel op hun kinderen

Commentaar – Op de ouderavond van het Carmelcollege Salland – afdeling havo/vwo – kregen ouders van de week een verrassende spiegel voorgehouden. Wie kent het rooster van de kinderen? Enig idee hoe moe de kinderen zijn als ze maandag op school komen? Weet je hoezeer de leerprestaties achteruit gaan als je kind niet voldoende met school bezig is?

Sectordirecteur Ingrid Hegeman had in de wat dalende eindexamencijfers van afgelopen jaar reden gezien de ouders eens wat meer te betrekken bij het onderwijs van hun kinderen. Want dan kun je het op school allemaal wel picobello voor elkaar hebben, goed onderwijs aan kinderen die te moe zijn of hun hoofd ergens anders hebben, dat werkt niet echt.

In principe wordt ieder kind geacht tot 16.00 uur voor school beschikbaar te zijn, hield ze de ouders van de kinderen voor die aan hun laatste twee jaar en dus aan hun eindexamen gaan beginnen. Als het geen roosterverplichtingen zijn, dan is het toch zeker huiswerk. Vóór 16.00 uur een bijbaantje hebben, is dus uit den boze. Maar als het aan Hegeman ligt is een bijbaantje na die tijd eigenlijk ook ongewenst. Als kinderen zich vol voor school inzetten en daarnaast nog voldoende vrij willen overhouden voor een sociaal leven, dan zijn de uren wel zo’n beetje op.

De sectordirecteur legde een rechtstreeks verband met de eindexamenprestaties. Ze ziet die – niet met grote stappen – achteruit gaan. En dat terwijl het Carmel Neerlands koploper was. Het ging Hegeman niet om die positie, maar om de kinderen. Als ouders in hun opvoeding een beetje uit een ander vaatje zouden tappen, zouden de schoolprestaties zo weer terug kunnen komen op het oude niveau. Dus minder of geen bijbaantjes, niet tot ’s ochtends vroeg naar de disco, minder of geen alcohol, controle op rooster, huiswerk en cijfers.

Hegeman deed haar verhaal voor een kleine groep ouders, zo maar op een donderdagavond aan de Hofstedelaan in Raalte. Misschien is het verstandig die woorden aan de grote klok te hangen?

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

Lees ook

SallandWonen wil appartementen in Kulturhus

RAALTE – SallandWonen heeft plannen om de kantoorruimte op de eerste en tweede verdieping van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.