langs start met ton strien

Vervolg op: Monopoly met Olst

Burgemeester Ton Strien hield een lange toespraak over het proces dat leidde tot totstandkoming van het centrum. Enkele van de meest opvallende citaten.

“Wat een heerlijk moment, in deze feesttent. Deze feesttent staat symbool voor de levendigheid in het dorp. En niet alleen vandaag, ook de volgende dagen, weken en jaren. Want een attractief centrum van Olst bestaat niet alleen uit mooi gestapelde stenen, maar vooral uit mensen die daar wonen, winkelen en werken, die uitrusten op een bankje, flirten op de terrasjes en feestvieren. En precies dat is bij de planvorming en uitvoering ook altijd als uitgangspunt genomen!”

“Nu zegt bijna iedereen dat het een zeer geslaagde operatie is geworden, maar destijds nog niet. En het is daarom maar goed dat Bescherm Olst zijn zin niet heeft gekregen. Anderzijds heeft Bescherm Olst er absoluut aan bijgedragen dat de ontwerpers en de bestuurders scherp zijn gebleven en nog scherper zijn geworden. Dat verdient lof. Ik zeg: elke macht verdient tegenmacht en heeft die ook nodig. Bij het ontbreken daarvan gaat het fout!”

“Bij de uitvoering, dat blijkt altijd, is overtuiging nodig, volharding, lef, een hartstochtelijk geloof in de goede zaak. Ik heb vanmorgen nog bij de kapper gehoord dat er argwaan was: er werd immers al zo lang over het opknappen gesproken: ‘Mut nog zien wat d’r van kump’. Er zijn momenten geweest van kommer en kwel, zak en as. En dan kunnen gelukkig mensen het verschil maken. De wethouder, de directeur van de corporatie en zijn medewerkers, enkele ondernemers met visie en begrip voor het algemeen belang, topambtenaren van de gemeente.”

“Wat heel bijzonder is, is dat dit belangrijke project, nog voor de feestelijke afronding, al onderwerp is geweest van onderzoek door onze lokale rekenkamercommissie. En die commissie heeft met medewerking van de Universiteit Groningen vastgesteld dat het project binnen het voorgenomen gemeentelijke budget is gerealiseerd en dat de doelen zijn behaald, met de kanttekening dat de verbinding met de IJssel over de dijk heen niet vorm heeft kunnen krijgen, zoals door iedereen gewenst. We weten dat de verkeersregelgeving en de waterveiligheid beperkingen hebben opgelegd aan onze ambities. Het onderzoek toont aan hoe vruchtbaar de samenwerking is geweest tussen woningcorporatie en gemeente. Een schoolvoorbeeld.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.