laaggeletterden een eenzaam bestaan

“Dat is zo’n tien procent van de mensen in Raalte en dat is veel,” zegt wethouder Roger de Groot. Bij een bijeenkomst dinsdagmiddag in Landstede werd getracht om een begin te leggen het taboe op laaggeletterdheid te doorbreken.

Corrien Faber verzorgt cursussen voor laaggeletterden namens Landstede Training, Opleiding & Advies. Samen met Jolande Biljardt en Rolf Lugtmeier is ze initiatiefneemster van de bijeenkomst, met het oog op de Week van de Alfabetisering van 6 tot en met 12 september. Faber: “Door de bijeenkomst willen we duidelijk maken dat laaggeletterdheid een serieus probleem is, maar dat het onderwerp nog steeds taboe is. Het is erg moeilijk deze mensen te bereiken, omdat ze zich ervoor schamen. Erover praten met zoveel mogelijk mensen en mensen motiveren voor cursussen, dat is wat we onder andere moeten doen.”

Een plek waar laaggeletterdheid in het dagelijks leven veel voorkomt is op het werk. Het bedrijfsleven was goed vertegenwoordigd tijdens de bijeenkomst. Door werkgevers goed te informeren over het probleem en dat er wat aan te doen is, kan worden geprobeerd laaggeletterdheid te signaleren. Een belangrijke stap, want voor deze groep is het moeilijk volledig mee te blijven doen aan het arbeidsproces.

Toch lijkt het gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wethouder De Groot noemde het al een project van lange adem. Betrokkenheid tonen in deze groep mensen is belangrijk, maar niet genoeg. Voor veel mensen die slecht kunnen lezen, schrijven, rekenen of zelfs digitaliseren, is de drempel en de schaamte om zich voor een cursus in te schrijven al te groot.

Bovendien lijkt het probleem, op basis van het verhaal van Faber en de drie aanwezige ambassadeurs, dieper te zitten dan schaamte alleen. Veel mensen die slecht kunnen lezen en schrijven vallen op jonge leeftijd al buiten de boot. Dat kan komen door bijvoorbeeld langdurige ziekte of leerproblemen. Gevolg is dat deze mensen op de basisschool al ten prooi vallen aan pesterijen en hun motivatie verliezen. Schooltrauma’s achtervolgen laaggeletterden en terug naar school of een cursus waar ze voor hun gevoel weer niet zullen worden geaccepteerd, zitten ze allerminst op te wachten.

De drie ambassadeurs, John, Carla en Anja, kunnen zich daar goed in vinden, omdat ze zelf moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en communiceren. Toch waren de drie zo dapper om zich op te geven voor de cursus en sindsdien zijn hun levens totaal veranderd. “Zelfvertrouwen, acceptatie en mee kunnen doen,” beamen de ambassadeurs. John: “Eenmaal op de cursus voelde ik me prettig en niet meer in een hoekje geduwd.” Maatschappelijke acceptatie, dat lijkt het resultaat van de cursus.

“Laaggeletterden verkeren in eenzaamheid”, vat Faber krachtig samen. Op Landstede worden op twee avonden in de week cursussen gegeven aan mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Verder zijn er deze week nog meer activiteiten, onder andere de film The Reader in het Kulturhus komende vrijdag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.