kinderen in wijhe rennen zich rot

Uitgeput gingen de leerlingen van Jenaplanschool De Klimboom en KBS St. Jozefschool uit Wijhe afgelopen maandag naar huis. De scholen startte namelijk met het ‘IK Lekker fit!?’ project en de leerlingen werden direct fanatiek aan het werk gezet met het Ren-je-Rot spel.

Wethouder Ans Otterloo van de gemeente Olst-Wijhe gaf de aftrap van ‘IK Lekker fit!?’, waarin een gezonde en actieve leefstijl centraal staat. De twee scholen uit Wijhe hebben met een sportieve activiteit het project gestart. Bij Jenaplanschool de Klimboom hebben de kinderen een Ren-Je-Rot-spel gespeeld en op de KBS St. Jozefschool in Wijhe waren de kinderen actief met een clinic Zumba-dansen.

Op Jenaplanschool De Klimboom werd de ochtend geopend door twee leerkrachten die sportend de gezamenlijk de ruimte kwamen ingerend. Alle kinderen hadden gelijk alle aandacht voor de twee fanatieke sporters en luisterden dan ook ademloos naar de introductie van het beweegproject.

Vervolgens legde wethouder Ans Otterloo van de gemeente Olst-Wijhe het belang van gezonde voeding en voldoende bewegen uit aan de kinderen. Daarnaast gaf ze uitleg over wat IK Lekker fit!? inhoudt en wat de kinderen de komende weken aangeboden krijgen vanuit het project.

Als slotstuk werden de kinderen door sportconsulent Rob Meijerink mee naar buiten genomen voor het Ren-je-Rot spel. Met dit spel kregen de kinderen tien stellingen voorgelegd waarop ze met goed of fout konden antwoorden door naar een kant van het speelplein te rennen. De kinderen van De Klimboom bleken al goed op de hoogte van gezondheid en bewegen maar enkele vragen bracht ze wel in verwarring. Reden te meer om de komende zes weken fanatiek bezig te gaan met IK Lekker fit!?

Op de St. Jozefschool in Wijhe werd het begin van Ik Lekker fit!? gegeven door een clinic Zumba van MOOVZ in Motion uit Deventer. Alle kinderen en fanatieke ouders hebben een half uur lang de verschillende danspassen van Zumba eigen gemaakt waardoor ook deze kick-off zeer geslaagd kon worden genoemd! De kinderen van de St. Jozefschool in Wijhe gaan de komende twee weken aan de slag met de lesstof en de georganiseerde clincs.

Kinderen die gezond eten en genoeg bewegen zijn minder vaak ziek, kunnen zich beter concentreren en zitten lekkerder in hun vel. Om die reden is het initiatief genomen om samen met Zilveren Kruis Achmea, Sportservice Overijssel, de GGD en thuiszorgorganisatie Carinova de komende jaren het project: IK Lekker fit!? uit te voeren.

Vanuit dit brede collectief biedt de gemeente Olst-Wijhe de scholen het integrale programma IK Lekker fit!? aan, waarbij de lesmethode Lekker fit! van de Nederlandse Hartstichting en Noordhoff Uitgevers aangeboden wordt. Lekker fit! biedt scholen op een leuke en leerzame manier, de mogelijkheid om zich meer te verdiepen in de thema’s voeding, gezondheid en bewegen, met als motto: fit zijn is fijn! Dit alles om een gezonde en actieve leefstijl te bevorderen in onze gemeente.

Lekker fit! is de enige lesmethode in Nederland die zich richt op voeding én bewegen en die een samenhangend programma biedt voor álle groepen. De lesmethode bestaat uit een reeks van acht lessen per leerjaar. In die praktijk en theorielessen komen drie thema’s steeds terug: voeding, bewegen en het maken van gezonde keuzes. Ook zijn er voor alle leerlingen thuiswerkboekjes met opdrachten die samen met de ouders gemaakt kunnen worden en worden allerlei aanvullende activiteiten georganiseerd zoals een kookclinics, sportlessen en een bezoek aan de supermarkt om gezonde producten uit te zoeken.

Om de lessen op school een extra impuls te geven heeft Zilveren Kruis Achmea per school een werkbudget beschikbaar gesteld aan de gemeente. Thuiszorgorganisatie Carinova gaat een actieve rol spelen de komende jaren. Zij hebben een menukaart opgesteld waaruit scholen hun eigen menu kunnen samenstellen, in de vorm van bijvoorbeeld kooklessen, smaaklessen, workshops voor ouders en voorlichtingsavonden. Het nut van een goed ontbijt, verantwoorde tussendoortjes en andere onderwerpen in relatie tot gezonde voeding zullen hierin o.a. behandeld worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.