kachelplaats grootste zaak van de regio

Het mag dan op het oog een relatief kleine zaak lijken, maar schijn bedriegt. Kachelplaats.nl in Wijhe is als het om kachelverkoop gaat de grootste speler van Noordoost-Nederland. “Vorig jaar hebben we ruim 1300 kachels verkocht”, vertellen eigenaren Ton en Marianne Reinders trots. “Het grootste deel van onze verkoop loopt via onze website. We verkopen net zoveel in Medemblik, om maar een willekeurige plaats in Nederland te noemen, als in Wijhe! Onze site heeft gemiddeld ruim tweeduizend unieke bezoekers per dag!”

Op de site biedt Kachelplaats.nl in totaal drieduizend verschillende kachelmodellen aan. Verder biedt de zaak een ruime keuze aan schouwen, waarbij de klant kan kiezen uit wel dertig verschillende steensoorten. Toch meet de showroom, waar ruim honderd modellen staan opgesteld, ‘slechts’ 230 vierkante meter. Maar dat is een bewuste keuze, zo laat Ton weten. “Een showroom kost geld. We willen maximaal gebruik maken van de ruimte, zodat we de modellen zo scherp mogelijk kunnen aanbieden.”

Kachelplaats.nl levert alle mogelijke merken en modellen, van klassiek tot modern. Het bedrijf richt zich op het midden- en hoogsegment. Eventueel brengen de adviseurs van Kachelplaats.nl eerst een huisbezoek om de wensen en behoeften van de klant beter in te kunnen schatten. Daarnaast produceert Kachelplaats.nl zelf ook diverse modellen schouwen en plateaus die ook doorverkocht worden aan collegabedrijven. Voor mankementen heeft de kachelzaak een eigen reparatiedienst. Kachelplaats.nl beschikt over veertien medewerkers, waarvan er drie in de buitendienst werken om verkochte kachels te installeren.

“Kachels en met name houtkachels zijn momenteel erg populair”, vertelt Ton. “Een kachel zorgt voor gezelligheid en aangename warmte. Maar daarnaast is een kachel ook een goede investering. Met elke kilo hout die je stookt, bespaar je netto veertig cent op de gasrekening. Als je op jaarbasis drie kuub hout verstookt, levert dat een besparing van 800 euro op. In een goede kachel heeft hout maar liefst tachtig procent rendement: Uit één kilo droog hout haal je dan 3,5 kilowatt energie!”

Elektrische kachels weten langzaam maar zeker ook een plek te veroveren op de markt. Met elektriciteit wordt een imitatiehoutkachel warm gemaakt. Waterreservoirs (die onderin de kachel geplaatst kunnen worden) zorgen voor rook. “Het levert een realistisch imitatievuur op”, vertelt Ton. “Maar ook kachels op bio-ethanol winnen terrein. Met name in nieuwbouwwoningen zonder gasaansluiting. Je giet bio-ethanol in een speciaal reservoir, zet de kachel aan en je hebt er verder geen omkijken meer naar!”

Een andere noviteit is de speksteen kachel. De warmte wordt daarbij eerst door een leidingensysteem in de kachels gevoerd voordat het de schoorsteen uitgaat. De speksteen houdt ontzettend veel van deze warmte vast. “Bij een normale kachel zit de rookgastemperatuur op 400 graden. Bij een speksteen kachel is 150 graden voldoende. Deze kachels hebben dus een ontzettend hoog rendement. Met één keer stoken, heb je de hele dag een warme kamer!” Deze kachels, Kachelplaats levert modellen van de merken Tulikivi (Finland) en Altech (Nederland), vereisen overigens wel een ietwat andere stooktechniek. Om toekomstige eigenaren van dergelijke kachels goed voor te bereiden, houdt Kachelplaats.nl daarom enkele malen per jaar speciale stookavonden. Daarbij leren de aanwezigen hoe je een dergelijke kachel moet stoken. De eerstvolgende stookavond is gepland op dinsdag 14 september, aanvang 19.30 uur.

Kachelplaats.nl is te vinden aan de Industrieweg 4 in Kampen, tel: 038-7600626. Meer informatie op staging2.kachelplaats.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.