ik verkoop niet alleen wijn maar ook emotie

.

Mulders is geen geboren Raaltenaar, maar waar hij vandaan komt weet hij inmiddels zelf ook niet meer. “Ik ben al zeventien keer verhuisd, dus zeg het maar”, grapt hij. In 2000 is Mulders in Raalte komen wonen en in 2005 begon hij met de wijngaard aan de Tolhuisweg. Het duurde even voor de eerste druiven geoogst konden worden, want het opzetten van een wijngaard kost tijd. Mulders: “Het duurt drie jaar voordat je voor het eerst kunt oogsten. In 2008 was dat zover en in 2009 hebben we de eerste fles wijn gebotteld.”

Op de halve hectare grond aan de Tolhuisweg in Raalte past Mulders een uniek concept toe. Bij De Landman is het namelijk mogelijk om wijnstokken te leasen. Een idee dat een voortvloeisel is van de passie van Mulders: op een ambachtelijke, eerlijke en biologische wijze wijn produceren en die schoonheid met de mensen delen door ze zelf te laten deelnemen. Mulders: “Ik heb de techniek, de kwaliteit en de passie om wijn te maken en de mensen die wijnstokken huren, krijgen een fles wijn terug met iets van henzelf daarin”.

Het principe bij De Landman is simpel: Je huurt een aantal wijnstokken, Mulders zorgt er het gehele jaar voor en zodra het tijd is om te oogsten kom je helpen. Je kunt zien hoe de wijn gemaakt wordt en tot slot hoe de wijn wordt gebotteld. “Als de fles wijn eenmaal bij de mensen thuis op tafel staat, zit er een verhaal in de fles omdat ze hebben meegeholpen en weten hoe de wijn tot stand is gekomen.” Je hoeft dus zelf niet eens zoveel inspanning en tijd te leveren om toch een bijzonder aandeel in een fles wijn van De Landman te hebben.

Vreemd genoeg begint de carrière van Mulders niet in Nederland, maar heeft hij de kneepjes van het vak geleerd van een 83-jarige missionaris uit het Afrikaanse Malawi. Mulders: “Als medewerker voor de logistiek van Artsen zonder Grenzen werd ik in het gebied geconfronteerd met een overschot aan mango’s. Een 83-jarige missionaris vertelde me dat je van die mango’s heerlijke wijn kon maken. En zo ben ik in Malawi begonnen met het maken van wijn uit mango’s.”

Wellicht een ietwat aparte manier om als wijnboer te beginnen, maar die karaktertrek, om iets met overbodig fruit te doen, is Mulders nog steeds eigen. Zo is hij voortdurend opzoek naar nieuwe manieren om fruit te verwerken dat voor de consument niet meer goed lijkt. “Als er een peertje uit vorm is, dan kopen mensen dat in de supermarkt niet meer. De fruitteler gooit het weg of maakt er sap van. Hartstikke zonde. Ik heb hier duurzame stroom van onze windmolen, waarmee ik gedroogde appelchips en peren maak. Of neem nou de druiven aan de wijnstokken die niet meer op tijd rijp worden. Je kunt ze weg gooien, maar ik maak er een sladressing ‘verjus’ van,” vertelt Mulders.

Wijn, fruit, verjus: Mulders houdt zich met allerlei zaken bezig, maar dat is nog niet alles. Bij wijngaard De Landman is het ook mogelijk om workshops bier- en likeuren maken te volgen. Dat alles deelt Mulders maar al te graag met anderen. Voor groepen is het mogelijk in een avondje zelf een wijn, bier of likeur te maken. Mulders vertelt daarbij alles over de het proces, er wordt voorzichtig geproefd en natuurlijk krijg je je eigen gemaakte fles mee naar huis.

Hoe Mulders te werk gaat is allemaal te zien tijdens de open dag die hij verzorgt op zondag 26 september. Hij heeft een heel programma in elkaar gezet om te laten zien hoe het er op de wijngaard aan toe gaat en alle belangstellenden in de fles te laten kijken. Zo is er elk uur een rondleiding over de wijngaard, vertelt een gastronoom van wijnimporteur Wijnkristal uit Heino alles over het proeven en de smaak van wijn, geeft het wijn- en biermakersgilde informatie over het maken van wijn en adviseert Mulders over druiven en het snoeien van wijnstokken. Kortom een dag die in het teken staat van alles wat er bij wijn komt kijken, dus ook het proeven er van. Het open huis duurt van 11.00 tot 18.00 uur. Wijngaard de Landman is te vinden aan de Tolhuisweg 17 in Raalte (1e links aan de Wijheseweg). De toegang en rondleiding zijn gratis. Er valt veel te proeven. Voor €6,- koopt de bezoeker een eigen glas dat bij de verschillende kramen gevuld wordt. Daarnaast is er losse verkoop van wijn, koffie en thee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.