iesselzotten bedrijven politiek in den haag

Het was een dag vol politiek beladen thema’s voor Carnavalsvereniging De Iesselzotten uit Olst, afgelopen donderdag. De carnavalsvereniging heeft donderdag namelijk een bezoek gebracht aan de Tweede Kamer in Den Haag. De vereniging was tijdens het carnavalsweekend in februari uitgenodigd door CDA-Kamerlid Sabine Uitslag. Met een delegatie van 10 man (en vrouw) sterk vertrokken de Iesselzotten donderdag in alle vroegte met de bus vanuit Olst.

“Ondanks alle politieke drukte rondom de formatie, kon toch Sabine tijd vrij maken in haar volle agenda om ons te ontvangen,” aldus voorzitter André Smit. Zoals het carnavalsvierders betaamt, kwamen de Iesselzotten een half uur te laat aan in Den Haag. Niet omdat ze de avond ervoor zo zwaar gefeest hadden, maar door drukte op de weg. De bus met de Iesselzotten belandde namelijk van de ene file in de andere onderweg. Misschien was dit meteen een mooi agendapunt voor die dag: Het fileprobleem.

Uitslag ontving de delegatie in de Kuyperzaal, één van de vergaderzalen van de Tweede Kamer. “We hebben gesproken over het spel dat ‘formatie’ heet,” aldus voorzitter Andre Smit. “de partijen werpen elkaar de hete aardappel toe en worden uitgedaagd om een aanzet te maken in het spel. Sabine vertelde dat het haar pijn heeft gedaan, dat Ab Klink besloot om uit de CDA-fractie te stappen. Vooral ook omdat hij haar mentor is.”

Onderwerpen die aan de orde kwamen, waren onder andere Prinsjesdag (welk hoedje doet ze op?) en problemen in de gezondheidszorg. “Ze gaf daarbij het voorbeeld over een debat over de problemen waar de ouders van kinderen met anorexia en boulimia tegen aanliepen. Zij had zich daar in vastgebeten en was vastbesloten om het probleem op te lossen. Een collega kamerlid van de VVD dacht daar blijkbaar anders over, want die meldde doodleuk aan mevrouw Uitslag, dat er voldoende over het probleem gesproken was,” vertelt de voorzitter van de Iesselzotten. “Op de strikvraag hoe ze dat allemaal gaat doen als ze straks staatssecretaris is voor Volksgezondheid, antwoordde ze dat ze niet verwacht daar voor gevraagd te worden in deze formatie, maar dat het haar wel heel erg leuk leek om dat een keer te gaan doen. Hoe ze dat met haar agenda ging doen, liet ze maar even in het midden.”

Na afloop van het gesprek met Uitslag kregen carnavalsvierders een rondleiding door het gebouw van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. “We bezochten de publieke tribune van de Tweede Kamer, waar op dat moment de commissie De Wit aan de tand werd gevoeld over voorstellen die zij had gedaan om een nieuwe financiële crisis te voorkomen. Opvallend daarbij was, dat slechts een handvol Kamerleden hierbij aanwezig was. Het vak waar de commissie zat was wel volledig gevuld. Voor een buitenstaander overigens geen bijster spectaculair debat.”

“Tot slot kregen we de ‘Handelingenkamer’ te zien. In deze bibliotheek, die enigszins de sfeer van Harry Potter uitstraalt, staan alle volledige notulen van de debatten en de stemmingen opgeslagen. Sinds 1814 worden de vergaderingen in de Tweede Kamer woordelijk vastgelegd door stenografen. In deze kleine, maar zeer hoge kamer staan alle handelingen sinds 1814 opgeslagen in duizenden boeken. Opvallend vonden wij het lege schap waar de boeken zouden hebben gestaan van de jaren 1940-1945. Door de bezetting van de Duitsers is er in die jaren logischerwijs niet vergaderd en uit respect voor de vele slachtoffers van die oorlog en voor zij die toen sneuvelden voor de vrijheid van Nederland, wordt dat schap leeg gelaten.”

Tijdens de rondleiding was niet alleen de Olster delegatie onder de indruk van de Tweede Kamer. Ook de Iesselzotten trokken de nodige aandacht. De vereniging was namelijk in carnavalskledij naar Den Haag afgereisd. “Er werden zelfs foto’s genomen van ons.”

Terugkijkend op een geslaagd dagje Den Haag snijdt André Smit nog wel één onderwerp aan: de terugreis. “Net als op de heenreis was dit een aaneenschakeling van files. Misschien kan Sabine die ook even voor ons oplossen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.