friese maffia verlaat zwolse school

In 1973 begonnen ze als collega’s, maar nu anno 2010 is er sprake van een bijzondere vriendschap die eenvoudige collegialiteit ver overstijgt. ‘De Friese Maffia’ werd het duo op de school ook wel genoemd, beide heren hebben namelijk hun wortels in Friesland liggen en zoals het Friezen betaamt, zijn het echte stijfkoppen. In de jaren zeventig verhuisden ze allebei naar Heino. Van der Heide kwam zelfs na een tip van Blauw bij hem in de straat wonen. Blauw was het laatste lid van de ‘maffia’ dat nog op de Zwolse school Ambelt Oosterenk werkte. Hij verliet vorige week de klas, na ruim 37 jaar Ambelt. Van der Heide stopte een jaar eerder met werken, in september 2009.

In ’73 gaf het duo in twee lokalen naast elkaar les, Gerben vertelt: “Dat waren van die noodlokaaltjes. Als het hard regende, dan liepen de veldmuisjes bij ons naar binnen. Om te schuilen. Dan zag je ze door de klas lopen.” Na driekwart jaar verkaste Blauw met zijn lokaal, hij kreeg een andere klas. “Ik kwam toen voor een meidenklas te staan. Die meiden hadden helemaal geen interesse in de lesstof, het enige dat ze interesseerde was een mooie vent. Op een dag ben ik in de keuken van de school maar wat ingrediënten gaan halen en ben ik gaan koken met de meiden, om ze toch bezig te houden.” Zo ontstond de eerste kookles op de Ambelt, die later dagelijkse kost werd. Toen de school in 1988 verhuisde naar een nieuwe locatie, kwam er zelfs een grote keuken in het gebouw. Zo ontstond de sectie consumptief, de professionele horecavakopleiding van de school.

Op de nieuwe locatie van de school werden de twee Friezen weer buren van elkaar, de lokalen van de mannen stonden naast elkaar. Sommige collega’s van Blauw en Van der Heide meden die gang bewust, omdat beide hun hart regelmatig op de tong lieten rusten. Rond 1990 betitelde de adjunct-directeur het duo tijdens een personeelsavond als de Friese Maffia. “Ze doen immers toch alleen maar wat ze zelf willen. Als ze iets in hun hoofd hebben, gebeurt dat ook. Of het van de directie mag of niet.” De naam Friese Maffia gold 20 jaar later nog steeds als synoniem voor het duo Van der Heide en Blauw op de school.

In het eerste jaar dat ze samen naar school reden (1976), ontstond de eerste traditie van het duo.

Destijds werkte ook Gerard Marsman, tegenwoordig voorzitter van coaches betaald voetbal, nog in het onderwijs. Het drietal belandde elke vrijdagmiddag bij café de Mol in Wijthmen, een plek waar met name Blauw en Van der Heide nog met enige regelmaat te vinden zijn. Maar los van de ontmoetingen op school, kwamen er ook andere activiteiten. Samen met hun vrouwen gingen ze in 1978 op vakantie naar Kreta, kwamen er zeevis-uitjes, werd er regelmatig geklaverjast, belandden de mannen in dezelfde vriendengroep (die elk jaar op vakantie gaat naar Rhodos) en begonnen ze samen aan de studie Nederlands. De studie werd echter niet met een diploma afgerond: “Laten we zeggen dat we er een iets té Bourgondische levenswijze op nahielden. Het Middeleeuws Nederlands was funest,” aldus Van der Heide.

Toen de docenten met leerlingen op schoolkamp waren in Giethoorn was het erg gezellig. De volgende dag kwamen andere gasten van de camping met het vriendelijke verzoek of de docenten ’s nachts iets beter op de leerlingen wilden letten, die hadden namelijk nogal wat lawaai veroorzaakt. “Achteraf bleek dat de docenten het lawaai hadden veroorzaakt, want de leerlingen lagen rond de tijd van de klachten allemaal al lang te slapen,” grinnikt Van der Heide.

De vrienden hebben ook 18 jaar in hetzelfde voetbalelftal gespeeld, eerst in Berkum 5, later in het tiende team van de club. “Dat tiende team bestond voor het grootste deel uit collega’s, het was meer een gezelligheidsteam”, vertelt Blauw. Samen werden ze ook actief voor VV Heino. Van der Heide begon in ’89 als trainer van de pupillen. In ’93 kwam ook Blauw naar de Heinose club, als secretaris van het hoofdbestuur. Toen Blauw in ’99 voorzitter werd van VV Heino, nam Van der Heide zijn functie als secretaris over.

Nu beide heren gestopt zijn met werken, is de Zwolse school ‘verlost’ van de Friese Maffia. Van der Heide vertelt: “Het werk zelf mis ik niet, er is teveel administratie bijgekomen in de laatste jaren. Wel mis ik een aantal collega’s.” Blauw vult aan: “Ik ga de leerlingen ook wel missen hoor.” Van der Heide beaamt dat. “De leerlingen en de collega’s die mis ik het meest.”

Na 33 jaar carpoolen vanuit Heino naar Zwolle, is het voor Van der Heide en Blauw tijd om de route te verleggen. Ze kunnen het ritje tegenwoordig op de fiets af, want naar Zwolle hoeven ze niet meer dagelijks. De dagelijkse route is een fietstochtje binnen Heino geworden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.