eerste boogstal van overijssel in raalte

Na Limburg en Gelderland krijgt nu ook Overijssel een boogstal voor melkvee. De stal komt aan de Drosteweg in het buitengebied van Raalte te staan. Het bijzondere aan een boogstal is dat de stal gemaakt wordt van prefab materialen, waardoor de indeling van de stal in de toekomst gemakkelijk veranderd kan worden. Een stal voor nu, maar ook in de toekomst. Daarnaast heeft de stal een vrije overspanning, is er veel licht en lucht en zijn de bouwkosten lager.

Het stalontwerp voldoet daarmee aan de wensen van veehouders Hans en Agnes Vulink die samen met DLV Bouw, Milieu en Techniek BV een plan hebben opgesteld voor de realisatie van deze nieuwe stal.

De bestaande oude ligboxenstal is voorzien van kelders en heeft op diverse plaatsen spantondersteuningen. Deze eigenschappen ervaart Hans Vulink als een groot nadeel: “De kelders en de spantondersteuningen bepalen de indelingsmogelijkheden voor de rest van de levensduur van de stal. In de loop van de jaren zijn de koeien groter geworden en zijn de inzichten over de ideale maatvoering (ligboxen / looppaden) veranderd. Binnen de oude stal konden we daarom niks meer, door de kelders en de spantondersteuningen lagen alle maatvoeringen vast.”

Daarom ziet familie Vulink een groot voordeel in het stalontwerp waarvoor zij nu gekozen hebben.

Een kenmerk van de boogstal is de vrije overspanning. Hierdoor ben je niet gebonden door spantondersteuningen. Bovendien straalt een vrije overspanning veel meer rust uit dan een stal met veel ondersteuningen. Daarnaast laten ze de nieuwe stal niet onderkelderen, hierdoor is het in de toekomst gemakkelijker om de indeling te wijzigen zonder grote herinvesteringen.

In de boogstal komen in het beginstadium 95 koeien te staan, met de uitbreidingsmogelijkheid tot 150 koeien in totaal. In eerste instantie worden 3 rijen ligboxen aan een kant van de voergang gebouwd.

Aan de andere kant van de voergang wordt voorlopig geen inrichting geplaatst. Dit blijft een zandbak.

Doordat de stal niet onderkelderd wordt, liggen de bouwkosten lager. Hans Vulink geeft aan: “De ruimte die voorlopig een zandbak blijft, kunnen we in de toekomst inrichten zoals dan de inzichten zijn, zonder vast te zitten aan kelders of ondersteuningen. Inrichten met ligboxen is dan mogelijk, maar ook een potstal of vrijloopstal behoren dan tot de mogelijkheden.

De stal wordt voorzien van een 2×20 swing over melkstal. Er komt een gecombineerde kantine met kantoor en omkleedruimte met douche en wc. De voergang is bereikbaar via voergangdeuren in de achtergevel, maar de stal heeft tevens ook een dwarsingang. Deze kan gebruikt worden als in de toekomst de achteringang tijdelijk geblokkeerd is vanwege het oversteken van koeien over de voergang.

Jos van ’t Erve, adviseur bij DLV licht de keuzes toe: “De dakbedekking bestaat uit antracietkleurig windbreekgaas. Om het inregenen te voorkomen brengen we aan de onderkant van de boogspanten een dicht folie aan. Door een uniek systeem kan er bij elk spant goed geventileerd worden zonder dat het bij regen naar binnen regent. Ook de topgevels worden uitgevoerd met antracietkleurig windbreekgaas, met uitzondering van de strook waar de boog loopt. Door dit open te laten komt het vakwerkspant in zicht en geef je van buitenaf inzicht in de constructieve opbouw. Vergelijk het bijvoorbeeld met houten vakwerkconstructies in witgepleisterde gevels van Limburgse boerderijen.” Hij vervolgt: “Dit alles is in goed overleg met de Welstandcommissie gegaan. De landschapsinpassing is natuurlijk heel erg belangrijk bij de nieuwbouw van een stal. We kijken met het hele team uit naar de oplevering van deze unieke stal in het oosten!”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.