doen uitslag en van hijum mee

Commentaar – Het lijkt er dan toch van te komen. We krijgen een kabinet over extreem rechts. CDA en VVD willen daar wel verantwoording voor dragen. Deze partijen vinden het niet erg het land te gaan besturen met de nadrukkelijke goedkeuring en de voortdurende controle van een partij die alleen maar haat zaait en verder geen enkele zinnige bijdrage aan het politieke debat in ons land levert.

CDA en VVD zijn bereid zich afhankelijk te maken van de grillen van Wilders die er een satanisch genoegen in schept haat te zaaien, hele groepen Nederlanders te onderdrukken en – naar eigen zeggen – als enige reden heeft te gaan regeren dat links níet regeert.

Dat de VVD daar mee samen wil werken kunnen we wel begrijpen. Het is namelijk de VVD die types als Verdonk en Wilders voortbrengt. Dat Verhagen meedoet, daar kunnen we ook wel inkomen want Verhagen is niet uit op het vertolken van de CDA-gedachte, Verhagen wil macht. Maar wat we ons in steeds grotere mate afvragen is hoe graag de Sallanders Van Hijum en Uitslag straks ‘ja’ tegen dit kabinet gaan zeggen.

Van Hijum woont in Laag Zuthem, zijn er dorpen in Salland waar het geloof strenger beleden wordt dan daar? Van Hijum moet dus kunnen aangeven wat er fout is aan het rijtje ‘gelovig zijn – streng gelovig zijn – terrorist worden’. En zelfs als het lijst wel klopt voor een of ander individu, dan is het een type dat Korans wil verbranden, een looser wiens daden we niet meer vanuit het geloof maar vanuit het extremisme interpreteren.

Sabine Uitslag is het CDA zelfe. Samenwerken, bemiddelen, iedereen betrekken, handen uit de mouwen, doen wat je kunt doen, anderen niet in een hoekje zetten. Zelfs toen we haar vroegen wie er wereldkampioen zou worden, klopte haar CDA-hart en deed ze een nadrukkelijk appèl op de christen democratische leefwijze. Citaat uit dat artikel (dat hier in zijn geheel te lezen is): De spelers moeten niet rondlopen als kleine godjes. En de coach moet niet teveel willen bepalen. Geen VVD-mentaliteit dus met ieder voor zich. En geen PvdA-gedrag met een staat die alles wel regelt. Je moet het als team doen. Kijk, de VVD wil kil saneren in de zorg. Harteloos. PvdA en VVD willen korten op jongeren, op studiebeurzen. En Wilders die wegloopt uit het debat als Cohen nog aan het woord is. Respectloos. Als je niet samen kunt werken kom je niet verder. Het CDA niet, het land niet, het Nederlands elftal niet.”.

We zijn benieuwd hoe deze twee aimabele Sallandse CDA-Tweede Kamer-leden later aan hun kleinkinderen gaan uitleggen dat ze medeverantwoordelijk zijn. “Maar opa/oma, waarom deden jullie mee aan zo’n extreem rechts kabinet terwijl de bevolking zo ongeveer gelijk verdeeld was in linkse en rechtse mensen. Waarom zeg je dan steeds ‘verbinden’?

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.