cult 2010 een culturele pelgrimstocht

De geloofshuizen van Raalte zijn door dit weekend dan ook wel op een hele speciale manier aan elkaar verbonden. “Ik denk dat we een bijzondere Cult krijgen, kunst geplaatst in een religieuze context.”

Stichting Cult Raalte weet elk jaar weer een andere unieke locatie te vinden. Zo was de kunstmanifestatie onder andere te gast in de voormalige Mavo, het MBI-gebouw en de voormalige huishoudschool. “Al pratende ontstond het idee om kunst in de kerk te exposeren. Dit idee groeide uit tot ‘Cult in de kerk’. Alle kerken en de moskee Medine reageerden positief op onze ideeën.” Met het oog op het ‘ontstijgende’ of ‘sublieme’ karakter van de locaties heeft de organisatie gezocht naar thematische kunst. “We hebben kunstenaars uitgenodigd met werk dat wij op wat voor manier dan ook bij het thema vinden aansluiten. Het kan gaan om schilderijen, om foto’s, om installaties, maar ook om lichtkunst. Het hoeft niet enkel mooi te zijn, een overweldigend gevoel teweegbrengen is ook een prachtig effect. Wat onderwerpkeuze betreft, zijn we voor het grootse gegaan.

Soms een link naar het religieuze, maar een andere keer een schilderij van een orkaan! Soms ontstaat er een synergie tussen de kunstwerken en de locatie, soms heeft het ook een vervreemdend effect op elkaar.”

Tussen religie en kunst bestaat een spanningsveld. Veel kunstenaars zien het ook als een taak om te provoceren om zo discussies op gang te brengen.“We hebben van tevoren goed overleg gehad met alle betrokkenen. Om op een bepaalde golflengte te komen. Maar dat wil niet zeggen dat het een lieflijk gebeuren wordt. Dat nou ook weer niet. Op sommige plekken zit er wel degelijk een zeker spanningsveld tussen de kunst en de locatie. Dan wringt en schuurt het een beetje. Maar wel op een fatsoenlijke manier.”

Bij de verschillende locaties is tijdens het evenement een stempelkaart verkrijgbaar. Bij elke deelnemende locatie krijgt men een stempel. Een volle stempelkaart geldt als een lot voor een grote loterij waarbij er een originele zeefdruk van een bekend Raalter kunstenaar te winnen is. “Zo wordt het een echte culturele pelgrimstocht.”

Cult 2010 wordt zaterdag om 12.00 uur officieel geopend in de Plaskerk. Toespraken van filosoof Eddo Evink en nog een verassende spreker. De opening wordt ondersteund met muziek van Jonas Pap (cellist van onder andere Kyteman). In de H. Kruisverheffing kunnen de bezoekers vervolgens kijken naar werk van Andrej Andruchov, Mohamad Ismail en videokunst van diverse kunstenaars; in de Plaskerk is werk te zien van Antoinette Jansen, Hans Bosman en Freerk Wieringa; in de Pauluskerk van Maaike Folmer, Danitsja van Dijk en Paul Klotz; in Medine van Wendy de Pina en Marianne de Bakker en dichter Lammer Voost bovendien is daar een Turkse bazaar. Tenslotte is in de Vrij-Katholieke Kerk werk te zien van fotografe Femke Teussink. Vrijwilligers van cultureel centrum/moskee Medine verzorgen de catering tijdens het festival. Maar Cult is meer dan kunst voor het oog. Zaterdagmiddag zorgen fluitiste Marianne Noordink en harpiste Renske Tjoelker voor muziek in de Vrij-Katholieke Kerk. De bekende christelijk theosoof/auteur en spreker Johan Pameijer verzorgt daar zondagmiddag om 13.00 uur een lezing met als thema: ‘De bijbel tussen de regels door’. De Raalter rapper Steniz treedt zondagmiddag op in de Pauluskerk, waarschijnlijk begeleid door de eerder genoemde Jonas Pap.

Cult 2010 haakt dit jaar bewust aan bij diverse andere activiteiten in het centrum van Raalte. Zo vindt op zaterdag het Raalter straattheaterfestival StreetLive plaats en is er diezelfde dag een korenfestival. Beide dagen staat Raalte ook weer in het teken van het speciaal bier. Bij diverse horecagelegenheden kunnen de bezoekers proeven van verrassende biertjes. Zondag zijn de winkels in het centrum geopend.

Meer informatie op staging2.cultraalte.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.