alles om zo goed mogelijk afscheid te nemen

Het eerste wat aan hem opvalt, is zijn warme, kalme stem. En aangezien ‘rust brengen’ een belangrijke taak is van een uitvaartverzorger, is dat heel mooi meegenomen voor Bas de Weerd uit Wijhe. Deze jonge Wijhenaar gaat half september van start als uitvaartverzorger. Hij richt zich op het werkgebied Wijhe-Heino-Dalfsen. Woensdagavond 15 september stelt Bas zich voor tijdens een inloopavond in Brasserie Galerie 1703 in Wijhe (in de molen). Tussen 20.00 en 21.00 uur is iedereen welkom om kennis te maken.

Als je een kind vraagt wat het later wil worden, zal het niet snel met antwoord ‘uitvaartverzorger’ komen. Bas lacht als we hem dat voorleggen. “Ik ben er via via ingerold”, vertelt hij. “Ik was altijd heel nieuwsgierig naar deze wereld en via een kennis kon ik toen een dagje meelopen bij een begrafenisondernemer in Apeldoorn. Daar ben ik vervolgens blijven hangen. Ik heb er twee jaar gewerkt. Daarna heb ik anderhalf jaar bij een uitvaartverzorger in Deventer gewerkt. Het vak heeft iets moois. Je treft vaak mensen in een emotionele periode en aan jou de taak om rust te brengen, zodat de mensen uiteindelijk zo goed mogelijk afscheid kunnen nemen van hun dierbaren. Het afscheid moet later een goede herinnering vormen. Daarom staan de wensen van de mensen ook centraal. Mijn doelstelling is om advies te geven en niet om te bepalen!”

Flexibiliteit en een goed luisterend oor staan centraal in het werk van Bas. “Je moet je kunnen inleven en goed kunnen luisteren naar de wensen van de nabestaanden en die vervolgens vertalen naar een daadwerkelijke uitvoering. Ik streef naar kwaliteit, eerlijkheid en het nakomen van afspraken. Ik wil zo goed mogelijk aan de wensen van mijn cliënten tegemoet komen. Dat heeft er ook voor gezorgd dat ik de keuze heb gemaakt om voor mezelf te beginnen. Ik wil de klanten optimale service bieden. Je mag nooit op tijd bezuinigen. Daarvoor is het werk wat ik doe te belangrijk!”

Als een dierbare overlijdt, kunnen de nabestaanden contact opnemen met Bas. Daarna volgt een eerste afspraak. Daarbij wordt er kennis gemaakt en wordt de uitvaart in grote lijnen doorgesproken. “Tijdens de tweede en de derde afspraak gaan we verder in op de details. Dat is een samenspel tussen de nabestaanden en mij. Ik kan eventueel alles regelen. De kerk, de begraafplaats, het crematorium, de kaarten, de bloemen en de grafsteen.”

Zijn leeftijd hoeft volgens Bas geen bezwaar te vormen. “Ik ben jong, dat is waar, maar mijn leeftijd zorgt ook voor een frisse kijk op het vak. Ik heb het vak geleerd in de praktijk. De ervaring heeft me geleerd dat de mensen tevreden over me zijn. Je kunt nog zo oud zijn, als je niet geschikt bent voor het vak, dan ben je niet geschikt. En als men me te jong acht dan is dat niet erg. Er zijn hier genoeg oudere collega’s actief. De keuze voor de uitvaartverzorger is tenslotte aan de nabestaanden zelf.”

Er kleven bepaalde nadelen aan het werk als uitvaartverzorger. Natuurlijk word je soms meegesleept in de persoonlijke ellende van de nabestaanden, maar Bas ziet dat niet meteen als een bezwaar. “Daar ben je mens voor. Je groeit er ook door als persoon. Maar ik heb daarnaast ook genoeg afleiding. Ik ben bijvoorbeeld bestuurslid van Stichting Kulturele Evenementen Wijhe die de Diekdaegen organiseert. Heel wat anders, maar ik vind het belangrijk om me ook op zo’n manier in te zetten voor de gemeenschap. Ik ben graag onder de mensen. Ik ben me ervan bewust dat ik een publieke functie heb. En ja, ook tijdens de Diekdaegen kan mijn telefoon gaan, maar dan gaat mijn werk voor! Als je telefoon gaat, ben je vanaf dat moment een verlengstuk van de familie. Je wordt betrokken in zeer intieme momenten. Je moet je altijd blijven realiseren dat het heel bijzonder is dat dat allemaal aan je wordt toevertrouwd.”

De Weerd Uitvaartverzorging is gevestigd aan de Mandenmakershoek 15 in Wijhe, mob: 06-46260211, e-mail: info@dwuitvaartverzorging. Meer informatie op staging2.dwuitvaartverzorging.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.