agricola focust liever op economische kansen

Sinds 26 april jl. is Klaas Agricola namens Gemeentebelangen wethouder in de gemeente Dalfsen. De geboren Fries woont inmiddels ruim 17 jaar in Dalfsen en beschikt over veel bestuurlijke ervaring, met name in het agrarische bedrijfsleven. Zijn ruime kennis en ervaring vormen een prima basis voor het wethouderschap. “Ik zie deze functie als een enorme uitdaging, vooral omdat er door noodzakelijke forse bezuinigingen duidelijke en weloverwogen keuzes gemaakt moeten worden. Maar daarbij moet ook ruimte blijven voor nieuwe projecten en investeringen, zodat Dalfsen een aantrekkelijke gemeente blijft voor het bedrijfsleven en onze inwoners”, aldus de nieuwe wethouder Economische Zaken die bovendien verantwoordelijk is voor openbare werken, beheer en onderhoud gemeentelijke gebouwen, waterbeleid, milieu en duurzaamheid, integrale handhaving, ruimtelijke ordening, volkshuisvesting, privaatrechtelijke zaken, monumenten en werkvoorzieningschappen.

Agricola wil zich niet opsluiten in het gemeentehuis, maar zijn gezicht vaak laten zien binnen de gemeente Dalfsen. “Binnen het college hebben we bijvoorbeeld afgesproken om elke maand een werkbezoek te brengen aan een lokale ondernemer, verspreid over alle sectoren en kernen, zowel klein als groot. Daardoor raak je goed op de hoogte van wat er op economisch gebied binnen de gemeente speelt. Ondernemers zijn uiteraard ook van harte welkom op het gemeentehuis. Als ik niet in bespreking ben, staat mijn deur altijd open. Ik ben makkelijk benaderbaar en graag bereid om mee te denken en – waar mogelijk – ondersteuning te bieden. Deze economisch moeilijke periode kent veel bedreigingen, maar ik focus me liever op de kansen die er ook zijn. Met creativiteit en innovatie slagen veel ondernemers erin het hoofd boven water te houden en daar heb ik veel bewondering voor.”

De nieuwe structuurvisie toont de ambitie die de gemeente Dalfsen heeft op economisch gebied. Voor de komende jaren wil de gemeente in Nieuwleusen 10 hectare nieuw bedrijfsterrein ontwikkelen, in Lemelerveld gaat het om 6 tot 9 hectare en in de kern Dalfsen betreft het 3 hectare woon- werklocaties. Ook zet Dalfsen in op revitalisering en inbreiding van de huidige bedrijfsterreinen. De animo om in de gemeente Dalfsen een bedrijf te vestigen of uit te breiden is volgens bedrijfscontactfunctionaris Uco Lautenbach zeker aanwezig en hij weet ook wel waarom. “Het Dalfser bedrijfsleven heeft een goede naam in de regio. Er heerst hier een goede arbeidsmoraal, bijna overal ligt glasvezel, de beveiliging is goed geregeld, onze lokale tarieven zijn laag en de ondernemers zijn goed georganiseerd via de verschillende ondernemersverenigingen. De infrastructuur is goed en wordt de komende jaren alleen maar beter als de plannen rond de N348 en de N377 worden gerealiseerd.”

Zijn eerste termijn als wethouder is pas begonnen, maar de ambitieuze Klaas Agricola weet al wel hoe zijn gemeente er in 2014 moet voorstaan op economisch gebied om terug te kunnen kijken op een succesvolle periode als wethouder. “Ik hoop dat er in 2014 binnen onze gemeente veel gezonde ondernemingen zijn die de huidige economische storm overleefd hebben, o.a. door de goede rol die de gemeente daarbij heeft gespeeld. Niet door met de geldbuidel te zwaaien, maar door mee te denken en waar mogelijk te faciliteren. In 2014 moet ook de uitbreiding van de industrieterreinen gerealiseerd zijn en is de verbetering van de infrastructuur bij Lemelerveld en Nieuwleusen in een afrondende fase. Verder wil ik me inzetten om de Vecht nog meer te betrekken bij Dalfsen. In het algemeen hoop ik dat de mensen me in 2014 afrekenen op de genomen besluiten. Ze hoeven het daar niet mee eens te zijn, maar ze moeten wel begrijpen waarom iets niet of wel kan.”

De gemeente Dalfsen stopt veel energie om te komen tot een Duurzaam Dalfsen. Veel interessante informatie hierover vindt u op staging2.duurzaamthuisdalfsen.nl Tijdens de jaarlijkse bedrijfscontactavond in november 2009 werden de aanwezige Dalfser ondernemers geïnformeerd over duurzaamheid en ondernemerschap. Het thema voor de komende bedrijfscontactavond in 2010 is: Maatschappelijk verantwoord ondernemen, Duurzaamheid en Innovatie: het uitdagende drieluik. De avond wordt gehouden op 2 november a.s. bij Foreco aan de Dalmsholterweg 5 te Dalfsen. Sprekers zijn o.a. Martin Luinstra van Luinstra Watermanagement en Peter Swager van Foreco.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.