vliegende start dijkverbetering windesheim

Aanstaande dinsdag om 14.00 uur begint de dijkversterking langs de IJssel bij Windesheim. Na de toespraak van dagelijks bestuurslid Jan Laarman van het waterschap volgt een kort interview van algemeen bestuurslid Femmy LeClerq- Westhuis met twee jeugdige buurtbewoners: Marit Riezebos en Jil Hendriks.

Zij lieten vorig jaar het waterschapsbestuur weten het jammer te vinden dat door de dijkversterking de boomhutten en kabelbaan van de dijk moesten verdwijnen. Voor het waterschap aanleiding om de kabelbaan in de tuin van de familie Riezebos nieuw leven in te blazen. Als start van de werkzaamheden zeilt Marit of Jil met de kabelbaan dwars door een papieren versie van het projectbord naar beneden.

De IJsseldijk bij Windesheim bij Zwolle voldoet niet aan de geldende veiligheidsnorm. Om hier wel aan te voldoen legt het Waterschap Groot Salland als belangrijkste maatregel een piping-/ stabiliteitsberm aan over een lengte van ongeveer 1300 meter aan de binnenzijde (landzijde) van de dijk. De breedte van deze berm varieert van 10 tot 28 meter. Hiervoor wordt circa 45.000 m3 klei aangevoerd. Dat komt neer op zo’n 700.000 kruiwagens. Ook legt het waterschap hier een onderhoudspad aan. De hoogte van de dijk blijft ongewijzigd.

De grond waarop de piping-/stabiliteitsberm wordt aangelegd was veelal niet in eigendom van het waterschap. Daarom kocht het waterschap deze gronden aan of sloot overeenkomsten met de eigenaren over het gebruik hiervan. Het meest ingrijpend is de dijkverbetering ter plaatse van de woning aan de Fabrieksweg 18, waar de huidige woning en bijgebouwen moeten wijken voor de dijkverbetering.

Ook het landschappelijke element van een strook populieren met onderbegroeiing week voor de dijkverbetering. Binnen het plan wordt deze strook weer gecompenseerd door de aanleg van een nieuwe strook beplanting welke de contouren van de dijk volgt.

De kosten voor de dijkverbetering bedragen ongeveer 2,2 miljoen euro. De dijkverbetering wordt op het onderhoudspad na, gesubsidieerd vanuit het landelijk Hoog Water Beschermingsprogramma (HWBP). De werkzaamheden aan de dijk moeten voor 15 oktober 2010 zijn afgerond, omdat op deze datum het stormseizoen ingaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.