vital korbeld en reimert rojas van 2010

Maatschap Reimert is de winnaar in de categorie Agrarisch. Ans en Gerard Reimert runnen een biologische melkgeitenhouderij. Na de omschakeling van melkvee en vleesvarkens in 1998 begonnen ze met 340 melkgeiten. Ze melken nu 1100 geiten en kunnen nog uitbreiden naar 1300 dieren. In Nederland zijn 450 melkgeitenbedrijven, waarvan 45 biologisch. Maatschap Reimert is met 1 miljoen liter melk het grootste biologische melkgeitenbedrijf.

De jury stelt dat het bedrijf gezond is op het gebied van bedrijfsvoering en dat van dierenwelzijn. De witte Saanengeiten leveren gemiddeld 970 kg melk (landelijk 770 kg). De boerderij is CL- en CH-vrij en bijna paravrij. Ondanks de spanning en onzekerheden door de Q-koorts waarvan dit bedrijf vrij is gebleven, heeft het echtpaar Reimert de moed getoond om toch hun bedrijfsplannen door te zetten.

Wat betreft omvang en bedrijfsvoering is het bedrijf een voorloper in de sector. Het bedrijf is groot genoeg om rendabel arbeidskrachten in te huren. Toch melkt Gerard ten minste één keer per dag zelf om de gezondheid van zijn geiten in de gaten te houden.

Het melken duurt nu nog vier uur per keer. Dat wordt gehalveerd als het bedrijf later dit jaar een nieuwe melkstal, een zogeheten buitenmelker met 90 plaatsen, in gebruik neemt. Dit systeem is nieuw in de geitenhouderij en wordt samen met de fabrikant en een plaatselijke leverancier ontwikkeld.

Bij de bouw hebben Gerard en Ans gekeken naar de landschappelijke inpassing van hun nieuwe stal. Op hun verzoek heeft een plaatselijke schildersclub op het damwandprofiel van de stal een groot panorama geschilderd. Het betreft een ‘doorsnede’ van Salland van de toren van Palthe tot de IJssel. Het panorama is voor iedereen toegankelijk via een pad dat wekelijks wordt gemaaid.

In de categorie Handel, industrie en dienstverlening is de titel voor Vital Centre Raalte-Heino van Jacqueline en Edwin Ophof. Jacqueline begon in 1988 aan de Almelosestraat met de sportschool. In 1994 verhuisde de sportschool naar nieuwbouw aan de Hammerweg. In 2009 werd op dezelfde plek een totaal nieuw sportcentrum neergezet, dat alle mogelijkheden biedt op het gebied van fitness, welness, healthcare en horeca. Door een maximale openstelling van honderd uur per week en de uitwisseling tussen beide locaties wordt de klant optimaal bediend, vindt de jury.

Het bedrijf werkt samen met onder meer medische begeleiders. Samen met het Carmel College Salland en de gemeente Raalte onderneemt Vital Centre activiteiten om iedereen in beweging te krijgen. Het Loopfestijn van Raalte is een initiatief van de beide ondernemers. Samen met de gemeente betrekken ze sociale minima via het project Ergo Control door middel van sport bij de maatschappij. Daarnaast zet Edwin als verdienstelijke sportbeoefenaar Raalte sportief op de kaart.

Door zijn omvang en gebruiksmogelijkheden behoort Vital Centre tot de Top 5 van Nederland. De combinatie van sport en gezondheid in samenwerking met fysiotherapeuten en Carinova en de mogelijkheden van coaching en counceling maken Vital Centre uniek. Welness en een restaurant maken het concept compleet. Uit naam van de Feel Good Company biedt Vital Centre individuele bewegingsmethodieken voor medewerkers van bedrijven. Daarnaast probeert het sportcentrum telkens nieuwe bewegingsvormen te introduceren.

In het jaar dat de zaak 85 jaar bestaat, is Bloemen Korbeld van Peter Veltmaat en parter Els Kemper de Raalter Onderneming van Jaar in de categorie Detailhandel. De winkel begon als groentezaak, die ook bloemen verkocht. Het team bestaat nu uit enkele vaste medewerkers en oproepkrachten. Het ziekteverzuim en het personeelsverloop zijn vrijwil nihil.

Met grote regelmaat worden nieuwe trends in het assortiment opgenomen, zoals bloemen van zijde. Bloemen Korbeld geeft in de zaak en bij de klant interieuradvies. Voor de inkooporganisatie Fleurop frist Peter van tijd tot tijd de collectie grafwerken (waaruit vrijwel iedereen bij een overlijden kiest) op. Bij de inkoop genieten bedrijven die biologisch verantwoorde beschermingsmiddelen gebruiken de voorkeur.

De jury wijst erop dat de ondernemers absoluut maatschappelijk betrokken zijn. Een voorbeeld hiervan zijn producten van ‘Birds of Zimbabwe’, waarvan Peter importeur is. Het gaat om dierenfiguren van oude oliedrums die in Zimbabwe worden gemaakt door een groep van zo’n dertig kunstenaars. Ze worden betaald volgens Fair Trade, een principe dat een eerlijke prijs nastreeft.

Andere voorbeelden waarmee de ondernemers uiting geven van hun betrokkenheid bij de samenleving zijn de bijdrage aan Speeltuin De Blekkerhoek, het uitdelen van rozen ten behoeve van de Stichting tegen Zinloos Geweld, de cursus bloemschikken voor mensen met een visuele beperking, de bijdrage aan de inrichting van Hospice Raalte en het onderhoud door het hele team van de tuin bij het Ronald McDonaldhuis in Zwolle.

In de bijlagen de juryrapporten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.