stoer doen op het luttenbergs feest

De structuur van het programma van het Luttenbergs Feest is prima afgetimmerd. Een mengelmoes van muziek, gezelligheid, terrasjes, tenten met stoelen en tafels en actief en passief vermaak zorgt al jaren ervoor dat het feest één van de best bezochte dorpsfeesten van Salland is.

Ook alle vertrouwde programmaonderdelen zijn dit jaar van donderdag 12 tot en met zondag 15 augustus weer aanwezig: De optocht, het vogelgooien, de strijd der sterkste mannen, het gatgraven en het zwientie tikken. De belangrijkste verandering is dat het vrijdagprogramma in zijn geheel wat ‘gepimpt’ is.

“De vrijdag wordt onze ‘stoere dag’”, vertellen Jenneke van Doesburg, Miranda Hoonhorst en Sebastiaan Dijkman namens het organiserende comité. “De mietjes moeten maar thuis blijven, ha ha!” Het begint al met het kinderprogramma ’s morgens. Normaal altijd een voorstelling of iets dergelijks, maar deze keer heeft het kinderprogramma een wat actievere insteek. De kinderen mogen zich uitleven op ‘wiebelfietsen’, speciaal vormgegeven fietsen waarmee het net even iets anders fietsen is.

Verder begint om 11.00 het vogelgooien en kun je om 14.30 uur kijken naar de Strijd der sterkste mannen. Jenneke: “Deze keer staan de verschillende onderdelen in het teken van bier. Biervaten, grote pullen, dat werk. Het is ook zo’n voorbeeld van een onderdeel dat zichzelf heeft bewezen. Eerder moesten we bijna bij mensen bedelen om mee te doen, nu krijgen we ver van tevoren al aanmeldingen. En inmiddels doet er een geheel nieuwe generatie mee. Van de oude generatie is eigenlijk alleen nog Arie Pekkeriet over. 56 is hij al, waarschijnlijk dubbel zo oud als de rest, maar hij hoeft nog steeds niet onder te doen.”

Verder begint om 19.30 uur demonstratie pole-fitness dansen en kun je vanaf 20.00 uur kijken naar een ‘vurige’ stuntshow. Het gaat om een stelletje pyromanen dat speciale machines heeft gemaakt waaruit de grootste vlammen komen. Deze groep zal ’s middags ook op spectaculaire wijze de Strijd der Sterke Mannen openen. Maar dat zijn eigenlijk nog lang niet de enige ‘stoere’ activiteiten.

Zaterdagmiddag om 13.30 uur begint het krattenstapelen, op last van de sponsor dit jaar voor het eerst alleen maar voor teams van 18-plus. Een uur later begint het gatgraven. Voor een groot deel van de Luttenbergers het belangrijkste programmaonderdeel van het feest. Jenneke: “De deelname groeit nog steeds. Het is echt een titanenstrijd geworden. En ook een mooie manier om te kijken wat er zoal in de grond zit. Zo is er al een keer een Duitse helm opgegraven en zijn we ook schoenen tegen gekomen. En bijna elk jaar komt er ook weer flink wat melasse van het Zwientie Tikken naar boven. Ja, er hangt vaak een bepaalde geur.”

En als we het toch over ‘stoer’ hebben, wat te denken van de demonstratie van het Axetreame-team om 19.30 uur? Deze houthakkers zullen laten zien wat er zoal komt kijken bij een toernooitje motorzagen. Een half uurtje later kun je kijken naar een show van enkele heuse Noormannen. “Die laten zien wat Noormannen zoal doen. Bijlgooien en andere onverschrokken acts. Wie weet zijn er nog wat vrijwilligers.”

De zondagmiddag is de grootste publiekstrekker van het programma. Natuurlijk met de braderie, de jaarlijkse recordpoging (dit jaar hooghouden) en het onontkoombare Zwientie Tikken, dat dit jaar voor de dertigste keer gehouden wordt. En na afloop even wat nadrinken op het terras. Het feest wordt ’s avonds afgesloten met een optreden van Pappa di Grazzi en een grote vuurwerkshow.

Meer informatie kun je op staging2.luttenbergsfeest.nl vinden.

Vogelgooien

Het heeft jarenlang geduurd, maar het vogelgooien is nu echt één van de hoogtepunten van het programma geworden. “Vroeger waren we blij als we een stuk of twintig deelnemers hadden, maar vorig jaar deden er meer dan honderd mensen mee.”, vertellen Jenneke, Miranda en Sebastiaan. “Het is echt een prestigestrijd geworden. Als je de romp van de paal weet te gooien, ben je het jaar erop de prins of prinses van Luttenberg. Met de vleugels en de andere onderdelen van de vogel kun je ook punten halen. Het valt ook op dat iedereen nu ook echt gericht op de romp gooit. Vroeger gingen sommige deelnemers alleen maar voor de punten. Die wilden geen prins of prinses worden omdat je dan ook in de optocht door het dorp moet, maar tegenwoordig gaat men echt voor de eer!”

Muziek

Zoals altijd biedt het Luttenbergs Feest ook weer een uitgebreid muzikaal programma. Donderdagavond is er in de feesttent muziek van de allround top 40-band The Trainband. Vrijdagavond gaat het feest terug naar de jaren zestig en zeventig. In de grote tent zijn er namelijk optredens van The Happy Tunes (covers van de beste flower power hits) en The Blues Brothers Dedication. Zaterdagavond is er in de grote tent muziek van de rockcoverband Crystal Dream (van Kane tot U2 en van Robbie Williams tot Nirvana) en in de kroegtent speelt Are You Kidding (een Anouk-tribute). Zondagavond wordt het feest afgesloten met een optreden van de bekende top 40-formatie Pappa di Grazzi.

Kracht

“De kracht van het feest zit ‘m in het volle programma”, vertelt Jenneke. “Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat is er wat te doen. Het gaat om een mengelmoesje van passief en actief vermaak. Het tempo is hoog. En natuurlijk zijn we blij met het enthousiasme van de Luttenbergers zelf. Zij zorgen voor de goede sfeer en dat zorgt er weer voor dat ook de andere mensen blijven komen. Wij kijken heel bewust over onze eigen grenzen. We willen een feest bieden voor de gehele regio.”

En ook zoiets, het Luttenbergs Feest mag bijna altijd rekenen op medewerking van de weergoden, alhoewel de voortekenen dit jaar niet gunstig zijn. Want een populaire mythe wil dat als de Kermis Haarle mooi weer heeft (gebeurt bijna nooit), het Luttenbergs Feest regen krijgt. En dit jaar had Haarle mooi weer. Maar daardoor heeft de organisatie zich niet uit het veld laten slaan. “Want het feest in Haarle was dit jaar een weekje verzet. Als ze hun vaste plek op de agenda hadden aangehouden, hadden ze daar slecht weer gehad. We hebben het er nog over gehad om er naartoe te gaan met een zooitje gieters of een grote tank met water…”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.