schiphol vliegveld twente en go planet

Schiphol gaat een proef doen waarbij voortaan die banen gebruikt worden die het minste lawaaioverlast veroorzaken. Tijdens die proef mag de luchthaven duizenden vluchten extra afhandelen. En we trappen er allemaal in. Of niet.

Met dit soort acties steekt het bestuur van Nederland zich zelf een mes in de rug. Ze denken écht dat we in dat soort gekonkel trappen. Maar dat is niet zo. Eerst denken we misschien even van ‘goh slim’, maar even later komt toch dat unheimige gevoel van ‘hè?, klopt dat wel?’ Nee het klopt niet. Het zou namelijk wel heel erg dom zijn als Schiphol niet al jaren lang de meest gunstige banen gebruikt om geluidsoverlast tegen te gaan. Want de luchthaven ligt al jaren onder vuur in verband met lawaaioverlast. De allereerste oplossing is dan banen te gebruiken die minder lawaai veroorzaken.

We nemen niet aan dat die voor de hand liggende oplossing destijds vergeten is, dus worden we nu voorgelogen. Je ziet dat ook wel aan het gezicht van Schiphol-baas Alders. Dat gezicht staat geheel en al op ‘liegen’. Over twee jaar wordt er geëvalueerd en mogen de extra vluchten blijven. Over vier jaar blijkt dat er gerotzooid is met het onderzoek en over zes jaar blijkt dat Schiphol niet meer terug naar minder vliegtuigen kan. Het tijdpad zal niet helemaal kloppen, de rest wel.

Dichter bij huis: Provinciale Staten (een gemeenteraad op provincieniveau) van Overijssel was tegen een doorstart van vliegveld Twente. Gedeputeerde Staten (wethouders op provinciaal niveau) stapten op. PS draaide wat en was ineens voor. GS kwam weer terug… Zonder tussentijdse verkiezingen was de provincie in een miljoenen verslindend en milieuvernietigend dossier van tegen naar voor gedraaid. Herman Finkers heeft al aangegeven dat die luchthaven een tweede Betuwelijn wordt. Kosten noch moeite worden gespaard het onding er door te drukken. Over tien jaar zal het failliet blijken en krijgt Finkers toch gelijk. Maar ja, wie heeft daar wat aan?

“Gelijk hebben is één, gelijk krijgen is twee”, zei Willie Oosterhuis toen hij en Ronald Nijboer deze week via de rechter gelijk kregen in de Go Planet-zaak waarin ze verdacht werden van verduistering. En die rechter zei ook nog dat een bekende kop als die van Willie wel tegen kritiek moest kunnen. Ook als die onterecht is. Waardeloze rechter. Daarmee legitimeert hij ranzige journalistiek, een werkwijze die steeds meer opgeld doet omdat noodlijdende media geld moeten verdienen, kijkers aan zich moeten binden, abonnees willen behouden.

Kiezers, kijkers, lezers, ze hebben het allemaal wel door.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.