open zaterdagen de wijhese molen

Tijdens de Wiejese Diekdaegen op zaterdag 4 september en tijdens de Provinciale Molendag, tevens monumentendag, op zaterdag 11 september is “De Wijhese Molen” voor publiek open gesteld. De milen is gepavoiseerd en te bezichtigen van 9.00 tot 16.00 uur.

Molens werden niet alleen ingezet bij het droogmalen van meren en bij regulering van de waterhuishouding in ons land. Zij speelden ook eeuwenlang een belangrijke rol bij de industriële ontwikkeling van Nederland. Zo werden zij onder meer gebruikt voor het malen van graan, het zagen van hout, het slaan van olie uit zaden en het maken van papier. Als gevolg van de technische ontwikkeling verdwenen molens vanaf het eind van de negentiende eeuw steeds meer uit beeld en werden gesloopt. Gelukkig zijn er nog voldoende molens bewaard gebleven om de vroegere techniek te kunnen bewonderen.

Als de wieken rondgaan, is de molen in de meeste gevallen te bezoeken. Veel molens zijn gedurende het hele jaar geopend, vaak op een zaterdag. Dit geldt ook voor De Wijhese Molen. Deze is op andere zaterdag ochtenden van 9.00 tot 12.00 uur te bezichtigen. De molenaars willen iedereen graag tekst en uitleg geven over deze molen.

Ook is er mogelijkheid om daarna een kijkje te nemen beneden in de molen in de onlangs geopende Galerie Brasserie 1703. Laat je verrassen en beleef de hier plaatsgevonden gedaanteverwisseling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.