lierderholthuis heeft nog steeds verkeersborden

Commentaar – Aan het eind van een autorit van Nijmegen naar Raalte Noord op een rustige zaterdagmiddag in de vakantie schoot ons een oude VVD Raalte-belofte te binnen: alle verkeersborden Lierderholthuis uit. Juli 2007 kwam de VVD er mee. Nooit meer iets van terug gehoord. Jammer.

In Nijmegen moesten we eerst flink wat verkeersdrempels nemen in een woonwijk. Van die kleine ronde bultjes zonder geleidelijk oprijdvlak. Ondanks in de weg gefreesde detectielussen hadden de twintig verkeerslichten geen idee van het verkeersaanbod en van een groene golf hadden ze al helemaal niet gehoord.

Daarna tussen Arnhem en Nijmegen tien kilometer ‘50’ in verband met werkzaamheden die er op zaterdag niet waren.

Op de A1 geven ze op de afslag Deventer niet aan dat de N48 naar Raalte afgesloten is, dat doen ze pas bij afslag Deventer Oost. Je moet dus over Holten/Lochem of een omleiding door de Rivierenwijk volgen. Grote gele borden geven aan wat de bedoeling is. Op die borden – een stuk of zes, heel kort achter elkaar – staat zóveel informatie zó onduidelijk geschreven dat je geen kans krijgt de inhoud te begrijpen. Iets met omleidingen W en D voor hogere en lagere auto’s, data er bij en ook dat de normale weg is afgesloten. Zes keer ‘Voor Raalte volgt D, vrachtwagens (3.40) W’ is meer dan zat.

Tussen Deventer en Raalte heb je – gemiddeld – om de vier kilometer een rotonde. Op de nieuwe splitsing Deventer-A1, twee bij Wesepe, een bij binnenkomst Raalte en een met de afslag Wijhe. Allemaal rotondes met andere draaicirkel, geen ervan kun je vloeiend nemen, je moet overal zachter dan noodzakelijk.

En dan nog Raalte Noord. Via een vreemde sluisachtige weg met haakse bochten, weer twee rotondes, ‘stop’-oversteken met verkeersdrempels en nog een aantal op zich zelf liggende drempels verder waren we over.

Kan dat niet anders? Ja toch? En dan komen we bij dat VVD-idee een proef te gaan doen met borden weghalen. De basisgedachte zit ‘m in de verantwoordelijkheid terug geven aan de weggebruiker. Mét borden bekijkt een chauffeur hoe een ander vindt dat het moet. Zónder borden zoekt de chauffeur dat zelf uit. Als een ander verantwoordelijk is schuif je de schuld ook af als het fout gaat. Ben je zelf verantwoordelijk, dan kijk je wel dubbel zo goed uit. Klopt dat? Dat moet je proberen. In een artikel dat we drie jaar geleden plaatsten staan links naar andere – succesvolle – proeven.

We roepen de VVD Raalte op de proef alsnog uit te voeren. Het zal niet alleen een leuke cases zijn voor verkeersborden, maar voor veel meer regels.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.