haen stop subsidies aan alcohol sportclubs

Veronderstel dat de gemeente Raalte het besluit neemt om de subsidie stop te zetten aan sportclubs die alcohol verkopen. Voornamelijk voetbalclubs zullen hier enorm van schrikken. Onterecht! Daar waar de overheid geldverslindende campagnes voert om het alcoholgebruik en –misbruik te demotiveren, is de alcoholverkoop vaak een financiële motor van de club. De voetbal heeft dit geld niet nodig: gewoon per lid € 5,00 per maand bij de contributies opzetten en de financiële druk is weg.

Elke voetbalclub in de gemeente Raalte (ik denk misschien ook de hockey) kan volledig beschikken over hun eigen accommodatie. Ze mogen onbeperkt reclameborden plaatsen: dus kassa! Nota bene op eigendommen van de gemeente, terwijl een simpele winkelier te maken heeft met allerlei regels voor het plaatsen van reclame.

De club kan alcohol verkopen in kantines, gebouwd op gemeentegrond en ziet toe dat er veel subsidies gaan naar acties in het kader van alcoholpreventie. Weggegooid geld dus. Ja, maar dan wordt de voetbal onbetaalbaar! Niet waar, het wordt alleen iets duurder. Bij een gemiddelde voetbalclub betaalt het seniorlid tussen de € 140,00 en € 170,00. Da’s spotgoedkoop vergeleken bij de zaalsporten, waar het bedrag rond de € 250,00 per jaar ligt. En die zaalsportclub kan de sporthal niet volhangen met reclameborden (tegen gemeentemuren) en de opbrengst van de kantine gaat zeker niet naar de clubs. De prijzen in de sporthalkantine zijn bovendien horecaprijzen en geen voetbalkantineprijzen. Dus de zaalsportclubs verdienen niet aan alcohol…

De zaalsportclubs moeten de zaal met elkaar delen. De voetbalclubs hoeven niets te delen.

Het huren van een voetbalveld met echt gras kost ongeveer € 7,00 per wedstrijd, kunstgras het dubbele en de sporthal kost € 30,00 per uur! Een sporthal kost netto geen € 30,00 maar aanzienlijk meer. Maar ook een voetbalveld is bij lange na niet kostendekkend voor het gevraagde tarief.

Voetbalvelden hebben we genoeg om alle voetballers op een beetje christelijke tijd te laten trainen en spelen. Probeer eens een sporthal te huren op een doordeweekse dag vóór 22.00 uur. Geen schijn van kans.

Appels met peren vergelijken? Jazeker, want het is allebei fruit, dus gezond.

De macht van het getal bij de voetbal is groot, machtsmisbruik is erger. Je kan toch niet met droge ogen vertellen dat de omzet van bier bepalend is of je de jeugd aan het sporten kunt houden tegen een laag tarief?

Een volleybalclub mag toch ook geen reclame dragen met de slogan “Rook voor de Club”?

Wel “Rookworst voor de Club” en weer niet “Hasjieskiedee”.

Niemand bij de voetbal heeft shirtreclame met promotie van bier, laat ik dat duidelijk stellen. Het feit dat Amstel, Heineken, en zeker ook Bavaria enorm sponsoren in de voetbalwereld zegt toch genoeg. Dat er in Zuid Afrika op een gegeven moment weer werd gesproken over bierreclame dan over het spelniveau is ook een duidelijk signaal. En ik weet uit eigen ervaring dat de rol van brouwerijen bij sportkantines erg groot is.

Dus, clubs, kies: bier of subsidies. Ik zou voor subsidies kiezen. Maar ja, wie ben ìk?

HAEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.