haen politiek en sport

Haen is een nieuwe columnist bij Salland Centraal. Haen wil graag zijn mening kwijt over zaken in het Sallandse en zal vooral zijn licht laten schijnen op sportverwante onderwerpen. Vandaag plaatsen we zijn tweede bijdrage. Die gaat over sport in de politiek. Het woord is aan Haen.

Nietsnutten, pluchezitters, draaiers, slaapmutsen en ook gewone politici krijgen meestal kritiek en vaak terecht, soms niet. Lokale politici zijn goedwillende vrijwilligers die een leuk bijbaantje hebben waarbij interesse in de burger maar 1x per vier jaar aanwezig moet zijn. Zo ook in Raalte. Je vraagt je vaak af wat iemand als drijfveer heeft om in de lokale politiek te gaan. Wat interesseert hen nu helemaal? Welke raadslid of wethouder is echt geïnteresseerd wat er in een sportvereniging omgaat? “Sport is gezond, belangrijk voor de sociale cohesie en maakt mensen maatschappelijk betrokken” Een fantastische volzin!

Wat betekent dat nu in Raalte? Jarenlang is er beleidsmatig niets gedaan op gemeentelijk sportgebied.

Landelijk subsidies die het rijk het land inslingerde gingen aan Raalte voorbij. Breedtesportimpuls? BOS-impuls? Als je daar op het gemeentehuis naar informeerde zagen ze water branden. De opeenvolgende wethouders hadden niets met sport. Meneer Pierik kon ik wel waarderen: was geen sportliefhebber, zeker niet op zondag, maar kon het wel uitleggen. In die tijd had je ook specifieke ambtenaar Sportzaken. Die moest je vooral niet teveel wakker maken. We kregen Jos. Het enige dat Jos met sport had, was het feit dat hij voetbalde in Broekland 6 en dat mag je nauwelijks sport noemen. De volgende regeerperiode weer Jos en weer Broekland 6 en voor de rest leek het er op dat loketraampjes open en dicht doen, deuren open en dicht doen de enige sportieve activiteiten waren aan de Zwolsestraat. Onder Jos werd zelfs de befaamde Sportconferentie gehouden. Achteraf bleek dat dit alleen bedoeld was om Jos weer een paar avonden van huis af te laten zijn: er is nooit iets mee gedaan.

En waarachtig JP kwam! De liberale vrijbuiter JP werd bijkans gek van alles wat met sport te maken had. Als je een goed idee had kon je met hem verder. Dat ging de goede kant op! Met de komst van JP leefde het sportbeleid op en de enige ambtenaren die na de fusie met Heino niet op het gemeentehuis hoeven te gaan werken waren de sportambtenaren. Die kregen een paar hokjes in Tijenraan. Daar liet Peter er geen Gras over groeien. JP en Peter lagen elkaar wel. En met Gras kwam ook het kunstgras. JP zag zijn kans schoon: zijn bestuurlijke carrière schoot in Oosterbeek echt wortel. Wat nu, nu JP weg is? Wat krijg je terug? Hoe gaan Gras en de nog groene sportconsulenten reageren? Gelukkig! Het hockeymeisje kwam en had in meer sporten interesse dan alleen hockey. Zoveel kakkers wonen niet in Raalte dat de hockey alle aandacht nodig had. Het hockeymeisjes had een geweldige kwaliteit: zij kon luisteren en durfde de vragen. En had vooral erg veel belangstelling. Gras groeide weer ouderwets en als het echt gras was dan kon je wel drie keer hooien. En dan: gemeenteraadsverkiezingen 2010. De partij van het hockeymeisje won, maar niet genoeg, echter ze had ook al aangegeven geen wethouder meer te willen zijn. Nu het nieuwe college is gevormd en sinds eind april functioneert heb ik het woordje SPORT in het gemeentehuis niet meer gehoord. Ik had gehoopt dat Heetens topscorer aller tijden Wout op sport zou komen. Maar er werd iemand anders uit de Hoge hoed getoverd die de sport gaat stimuleren. GB had in de oppositie altijd de mond vol over het belang van sport: geen de Hair op mijn hoofd die het echt geloofde! Hosanna in den Hoge! Wanneer gaat zij over en met de sport spreken? Of gaat zij, net als in zoveel gemeenten, pas spreken als zij de bezuinigingsronde op papier heeft. Moet de sport in Raalte, die 25 jaar veel te weinig kreeg, nu weer fors inleveren. Ik ben er bang voor… Ik heb er nog geen Hoge pet van op. Maar wie ben ik?

HAEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.