haarman schaamt zich voor lubbers

Raalter wethouder Ben Haarman schaamt zich voor CDA-prominenten Lubbers en Veerman, omdat ze openlijk kritiek leveren op de manier waarop Verhagen mee onderhandelt aan een kabinet VVD-CDA onder gedoogsteun van de PVV.

Salland Centraal maakte een digitaal rondje langs de Sallandse CDA-velden omdat de druk vanuit CDA-kringen steeds groter wordt niet mee te doen aan zo’n kabinet. Vraag was eigenlijk of het CDA hier aan mee moet blijven doen. Maar Haarman wil eerst zijn mening kwijt over de prominenten.

“Ik schaam mij als CDA’er voor de manier waarop een aantal oudgedienden, die ik toch mag zien als professionele bestuurders, vinden dat zij hun mening publiekelijk moeten maken en blijkbaar hun mening niet 1 op 1 weten neer te leggen bij fractievoorzitter Verhagen en partijvoorzitter Bleeker. Mijn teleurstelling in met name Cees Veerman en Ruud Lubbers is erg groot omdat ik vooral deze twee personen altijd als grote voorbeelden heb gezien en veel van hen heb geleerd. Ik kan het begrijpen dat je als oud-bestuurder zo nu en dan tandenknarsend vanaf de zijlijn toekijkt, dat is menselijk. Maar juist van professionals mag ik verwachten dat zij daar correct mee omgaan en niet aan nestbevuiling doen vanuit profileringdrang”.

De Raalter CDA-wethouders De Groot en Haarman vinden overigens beiden dat het CDA niet onder iedere omstandigheid moeten willen meeregeren. Vrijheid van godsdienst en geen uitsluiting van bevolkingsgroepen zijn voor beide heren kernwaarden, basisvoorwaarden. Zonder die twee dingen, geen kabinet zoals het nu gevormd wordt.

De Groot: “Ik heb veel vertrouwen in onze gekozen fractieleden van de Tweede Kamer. Als het CDA mee doet in wat voor een combinatie van partijen dan ook, ga ik er vanuit dat zij onze grondrechten en gedachtegoed respecteren en overeind houden in een regeerakkoord. Vrijheid van godsdienst en onderwijs en geen uitsluiting van bevolkingsgroepen zijn daarbij heel belangrijk voor het CDA.

Wilders zal dus wat De Groot en Haarman betreft ook uit een ander vaatje moeten tappen. Vrijheid van godsdienst en bevolkingsgroepen niet uitsluiten is wat anders dan praten over een achterlijke godsdienst en kopvoddentax.

De Groot. “Het CDA heeft bij de Tweede Kamerverkiezingen veel zetels verloren. Ik vind het dan ook terecht dat de CDA-fractie bij de onderhandelingen eerst een pas op de plaats heeft gemaakt en andere partijen aan het woord heeft gelaten. Het CDA heeft toen ook aangegeven dat regeren met de PVV op basis van hun uitspraken en standpunten niet direct voor de hand ligt.”

Haarman: “Het CDA heeft altijd bestuursverantwoordelijkheid gedragen en is bereid dit ook nu te willen doen. De economische recessie vraagt in mijn optiek ook om een kabinet waarin in elk geval VVD en CDA zitting hebben.”

De Groot: “Er is onderzoek gedaan naar een paars plus kabinet, maar uiteindelijk hebben zowel VVD als PvdA aangegeven dat men dat niet ziet zitten. Een onderzoek naar een middenkabinet lag toen voor de hand, maar ook dat wil de PvdA niet. De Tweede Kamerfracties hebben daarop allemaal aan de informateur aangegeven dat een combinatie VVD, PVV en CDA onderzocht moest worden. En dat is hetgeen wat nu gebeurt.”

“De zorg van veel CDA’ers om deze combinatie is heel begrijpelijk en ook goed voor de discussie. Daaruit blijkt dat wij een democratische partij zijn. Ik ben zelf ook naar één van de bijeenkomsten geweest op het partijbureau geweest en dat was goed. Ik ben zelf van mening dat we het resultaat van de onderhandelingen eerst af moeten wachten voordat we daar inhoudelijk over kunnen oordelen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.