effect hersentraining op hersenen beperkt

De effecten van hersentraining, zoals hersenspelletjes, denksporten en puzzels zijn beperkt. Dat valt te lezen in de nieuwe folder ‘Hersenen en Training’ van de Hersenstichting. Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het nut van hersengymnastiek. Een onderzoek toont aan dat hersentraining weinig effect heeft op de hersenen. Of het effect heeft geldt alleen voor één bepaalde vaardigheid, zoals het onthouden van een rijtje boodschappen.

Hoofd Voorlichting Riekie van Nies legt uit: “Om je hersenen met trainingen gezond te houden zijn twee dingen belangrijk. Allereerst: zorg dat je je hersenen aan de gang houdt. Het principe use it, or lose it klopt. Door je mentaal in te spannen blijven de hersenen aan het werk. En ten tweede: kies daarbij een bezigheid die je vooral leuk vindt. Voor de één is dat bridgen, voor een ander pianospelen en voor een derde kruiswoordraadsels oplossen.”

Zij adviseert mensen die hun hersenen gezond willen houden om op meerdere fronten actief te blijven. In de folder, die je op staging2.hersenstichting.nl kunt vinden, staan naast het wetenschappelijke onderzoek ook tips hoe je je hersenen het beste aan het werk kunt houden. De folder is ook telefonisch te bestellen via 070-3024747.