augustus is drankmaand in salland

Commentaar – De Sallandse feestkalender van augustus al eens bekeken? Sukerbietenfeest in Lemelerveld, Luttenbergsfeest, Pompdagen in Heino, Bouwvakfeest in Nieuw Heeten, feest in Wesepe, Stöppelhaene in Raalte. Als je begin september je vakantieverhalen nog niet gedeeld hebt met kennissen, dan is er ergens iets mis gegaan.

Jeroen Zijlstra bezingt in ‘Ode aan het dorpsgevoel’ het West Friese Spanbroek: Ode aan het dorpsgevoel, aan koeiestront en bier, veel beter dan dat stadsgedoe is simpel dorpsplezier.

We weten het niet zeker, maar we horen vaak dat ‘jullie er in Salland heel wat van kunnen’ van mensen die zo’n feestkalender onder ogen krijgen. In andere delen van Nederland is er ook wel feest, maar niet zo groot in alle dorpen, is onze indruk. En dat heeft te maken met de onderlinge verbondenheid in Salland. We vinden het mooi het met z’n allen aan te pakken. Op het gevoel af lijkt ons ‘Salland’ als streek steeds meer op de kaart terecht te zijn gekomen. Salland wordt meer en meer een streekproduct, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Vechtdal, Twente en de Achterhoek.

Die feesten hebben ook een andere kant. Er gaat nogal wat drank in de man. Loop op een avond het feestterrein op en je komt meer dronken dan nuchtere lui tegen. ‘Moet kunnen’ is de Sallandse volksaard. Toen Valkenburg het meeste bier dronk per hoofd van de bevolking zeiden Luttenbergers in de jaren tachtig dat dat kwam omdat zij naar Valkenburg op vakantie gingen.

Moet kunnen. Maar moet dat eigenlijk wel kunnen? Niet aan het verkeer deelnemen als je dronken bent (ook niet op de fiets, is de officiële regel), niet openbaar dronken zijn, niet drinken onder de 16, geen drank verkopen aan jeugd. En iemand die al in kennelijke staat is, daar mag de kroegbaas geen alcohol meer aan verkopen. Zijn dat regels die we zo ongeveer moeten naleven? Zijn het harde grenzen die paal en perk stellen? Of zijn het door het jaar niet te overschrijden grenzen die tijdens het dorpsfeest even niet gelden?

We zijn wel benieuwd naar wat Salland vindt. Wat te denken van deze heldere grens: tijdens dorpsfeesten moet je geen bier meer verkopen aan iemand die al in kennelijke staat is.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.