wie heeft de broek aan in broekland

Teams van huisvrouwen, jongeren, vrijgezellen en boeren bepalen op zondag 25 juli tijdens het Broeklanderfeest wie de broek aan heeft in Broekland. De inzet: een gouden broek en een jaar lang privileges. Rond deze titanenstrijd treedt Ramana op. Deze mentalist won de SBS6-talentenjacht De Nieuwe Uri Geller.

Het moet dé publiekstrekker worden van deze Broeklandse kermis. Op zondagmiddag, achter de feesttent, zitten vier categorieën dorpsbewoners elkaar achter de broek aan. De Gelukkige Huisvrouwen, de Superboeren, de Jeugd van Tegenwoordig en de Vrije Vogels binden de strijd aan om niets minder dan de dorpsheerschappij. ‘Wie heeft de broek aan?’, heet de spelshow toepasselijk. Of in het Algemeen Beschaafd Sallands: Wie hef de bokse an? De hoofdprijs omvat onmetelijke roem. “Dat houdt eigenlijk een jaar lang privileges in”, vertelt Bart de Haan namens de organisatie.”Denk aan een gastrol bij toneelvereniging Excelsior, ereplaatsen bij sportevenementen als Broekelo, een eigen kapstokje in de kroeg, een jaarkaart voor de voetbal en een gouden statafel met onbeperkt worst op popfestival Broekrock.”

Het spel gaat lijken op een aflevering van Spel zonder Grenzen of Avro’s Sterrenslag. “Maar dan minder nuffig”, stelt Bart, die zelf spreekt van ‘Dick Passchier 2.0’. Zo duren de spelletjes kort en ligt het tempo hoog. Zicht en geluid worden ten opzichte van voorgaande jaargangen sterk verbeterd; een veelgehoorde wens van het Broeklandse publiek. Zo plaatst de organisatie twee tribunes waarop in totaal vierhonderd mensen kunnen plaatsnemen. Op het veld vormt zich zo een arena. Een tapeiland zal niet ontbreken. Dorpsomroeper Frank Swartjes zorgt voor de presentatie.

“De laatste jaren verschoof het accent van het zondagmiddagprogramma steeds meer van actief naar passief vermaak”, vertelt Bart. “Er waren allerlei acts en stunts te zien, maar met de participatie van de bezoekers werd het minder. Dat willen we met dit programmaonderdeel weer helemaal terugbrengen. Het is altijd leuk om te zien hoe bekenden van je zich in het zweet moeten werken of hartstikke smerig worden. Zie het als ‘Avro’s Sterrenslag’, maar dan met VIP’s uit Broekland. Het zal echt een grote show worden. Daarom hebben we ook Frank Swartjes gevraagd als presentator. Hij kan als geen ander van niets iets maken.”

Tijdens de jaarlijkse Uitmarkt kunnen de bezoekers overigens al proberen om de juiste uitslag te voorspellen. Een consumptiemuntje in de emmer van ‘jouw’ team volstaat. Uit de emmer van het winnende team worden uiteindelijk vier winnaar getrokken. Zij ontvangen ieder de inhoud van één emmer.

Als klap op de vuurpijl treedt Ramana op in Broekland. Deze mentalist won in 2008 de talentenjacht “De Nieuwe Uri Geller”. Na die overwinning trad Ramana op in Life & Cooking, Jensen en De Wereld Draait Door. Ook baarde hij opzien in de Verenigde Staten. Toen Ramana ging zweven voor het Witte Huis liepen nationale nieuwszenders uit. Filmpjes van de ‘Vliegende Hollander” zijn een grote hit op YouTube. ‘Wie hef de bokse an?’ begint om 14.30 uur, achter de feesttent aan de Van Dongenstraat, met een spectaculaire intocht van de gladiatoren én de zwevende Ramana. Om 15.00 uur starten de spelen. Ook in de pauze verzorgt Ramana een act.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.