vanaf zaterdag weer schapen op de dijk

Het intrekken van het verbod geldt niet voor alle dijkpercelen in het werkgebied van Groot Salland. Voor de dijken langs de noordzijde van het Zwarte Water en de Vecht tussen Zwartsluis, Hasselt, Zwolle, Dalfsen en Ommen blijft het beweiden met schapen verboden. Datzelfde geldt voor de zuidelijke Vechtdijken vanaf Zwolle tot aan Ommen. Hier blijft het verbod tot nadere berichtgeving van kracht.

Door de neerslag en de lagere temperaturen zijn de wortelstelsels en de graszoden op delen van dijken voldoende hersteld van de droge periode. Reden voor het waterschap om voor die dijken het verbod voor schapenbeweiding op te heffen.

Door de lange periode zonder regen van de afgelopen weken was de grasmat van dijken en de toplaag waarin de beworteling zit, verdroogd. Om die zo goed mogelijk te beschermen, stelde het Waterschap Groot Salland een beweidingverbod voor schapen in. Bij langdurige droogte wordt door begrazing het wortelstelsel van de grasmat verder aangetast. Hierdoor kan het gras op de dijk moeilijk herstellen. Deze grasmat dient als belangrijke bekleding van de dijk en voorkomt afspoeling bij hoogwater.

Het verbod werd door de schapenbeweiders goed opgevolgd. In totaal stuurde het waterschap 140 schapenbezitters een brief met de mededeling dat de ontheffing om schapen te weiden op dijken voor onbepaalde tijd werd ingetrokken. Na controle bleken bij 5 beweiders nog schapen te grazen. Na een mondelinge waarschuwing haalden ook zij de schapen zonder problemen van de dijken af.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.