sharing eten en drinken beproefd in curacao

Sharing eten&drinken is de nieuwe naam van de voormalige bistro Papillon aan de Varkensmarkt in Raalte. Erwin van Beek en Tanja van Ruitenbeek presenteren daar een nieuw culinair concept aan hun gasten. Deze krijgen een groot aantal kleine gerechtjes (naar keuze) voorgeschoteld. “We willen onze gasten een totaalavondje uit bezorgen, een reis door de internationale keuken, waarbij iedereen de gerechten met elkaar ‘deelt’. We hebben dan ook heel bewust voor de naam ‘Sharing’(delen in het Engels, redactie) gekozen!”

Noem het geen tapas, daarmee doe je de keuken van kok Erwin te kort. De kaart bevat bijna twintig kleine gerechten ter grootte van een voorgerecht, maar het zijn eigenlijk grotendeels hoofdgerechten. Van garlic shrimps tot filet mignon, van saté ajam tot beef carpaccio en van Asian baby ribs tot beef tataki, uiteraard aangevuld met een ruime keuze uit salades en friet. De kaart zal blijven veranderen, elke keer weer wat nieuws. Erwin en Tanja adviseren om per persoon drie à vier gerechten te bestellen. Dat is voldoende voor een vullende maaltijd.

Als Erwin de bestelling van de tafel heeft doorgekregen bepaalt hij vervolgens zelf de volgorde waarin de gerechten worden opgediend. Dit om onlogische combinaties te voorkomen. “We presenteren de gerechten op een etagère (een constructie waarop meerdere schalen passen). De verdeling en opmaak zijn zo opgezet dat de gasten gemakkelijk porties van de etagère kunnen pakken. En op deze manier maken de gasten dus een gedurende de avond een wandeling door de kaart.”

Erwin is afkomstig uit deze regio maar verhuisde in de loop van zijn jeugd naar elders. Nadat hij een opleiding tot kok had gevolgd, ging hij op meerdere plaatsen in Nederland aan de slag. “Daarna ben ik naar Curaçao vertrokken. Daar heb ik samen met een zakenpartner een eigen restaurantje opgezet. Dat was een groot succes, we hanteerden daar hetzelfde concept als nu hier in Raalte, maar na verloop van tijd groeiden we zakelijk gezien uit elkaar. Mijn zakenpartner had andere prioriteiten. Daarom hebben we na drie jaar onze samenwerking beëindigd. Eeuwig zonde, maar het is niet anders.” Erwin ging naar huis, maar niet in zijn eentje. In Curaçao had hij namelijk Tanja ontmoet. Deze jongedame liep daar stage en de vonk was overgeslagen. “Ik heb in mijn studententijd altijd in de horeca gewerkt”, vertelt ze. “Ik vind het de leukste branche om in te werken. Al gauw kregen Erwin en ik het plan om samen iets in de horeca te beginnen.” “Het ondernemen zit ons beide in het bloed”, gaat Erwin verder. “We hebben op meerdere plekken in Nederland pandjes bekeken totdat we tegen dit hier aanliepen. We vonden het een prachtige locatie en het was voor ons financieel haalbaar!”

Erwin is de kok, Tanja de gastvrouw. Met het ‘Sharing’-concept hebben ze niet voor de gemakkelijkste weg gekozen. Het werk in de keuken met al die kleine gerechtjes is erg arbeidsintensief, maar daar zitten ze niet mee. “Koken is mijn lust en mijn leven”, stelt Erwin. “En Tanja is helemaal op haar plaats in haar rol van gastvrouw. We zullen het toch grotendeels met z’n tweeën moeten doen, maar dat houdt ook in dat we geen enorme omzet hoeven te draaien. Het is ook maar een relatief klein restaurant. We bieden hier 32 zitplaatsen!”

De kwaliteit van het gebodene moet zorgen voor mond-tot-mondreclame en zo hopen ze een plek in de markt te veroveren. “We willen onze gasten een gezellige, huiselijke ambiance bieden, maar dan wel met de toegevoegde waarde van een restaurant. Een goede kaart, goede producten, goede wijnen en goede bieren. Daarin investeren we heel veel tijd. Ik heb een paar hele goede adressen voor vlees en groenten. Een van onze gasten zei het al: ‘De versheid straalt er vanaf!’ We zijn sinds begin juli geopend en de eerste reacties zijn zeer positief.” Tanja: “We hebben al boven verwachting gedraaid en er staan nu ook al diverse reserveringen. Als we kwaliteit blijven leveren, dan weten de mensen ons vanzelf te vinden.”

Sharing eten&drinken is bedoeld voor iedereen die zin heeft in een leuk avondje uit. Stelletjes, vriendengroepen, zakelijke gezelschappen, alles is mogelijk. Voor grotere gezelschappen zijn er speciale arrangementen mogelijk. Het restaurant is van dinsdag tot en met zondag dagelijks geopend vanaf 17.00 uur. Een eindtijd hanteren Erwin en Tanja niet. “Als het gezellig is, dan is het toch goed. En als je om 22.00 uur nog een tafeltje zoekt, bel gerust.” Meer informatie op staging2.sharingetenendrinken.nl. Erwin en Tanja zoeken nog enkele parttime krachten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.