salland blijft boeven vangen

Commentaar – Onderdeel uit ons commentaar van vorige week was dat we van de politie niets hoorden over aanhoudingen in de Texaco-zaak. Maar intussen zijn we een week verder en zit er iemand achter de tralies. De verdachte is gepakt dankzij beelden van de beveiligingscamera die de eigenaar van Texaco op You Tube en Salland Centraal zette. Lezers stuurden ons foto’s van iemand die ze herkenden van de beelden en die kwamen bij de politie terecht.

‘Salland pakt de boeven zelf wel’ kopten we vorige week. Dat staat dus als een huis. Alle middelen worden ingezet. Opsporen is ineens niet meer het domein van de politie. En dat maakt het meteen ook wel riskant.

Toen videocamera’s hun entree deden moest je iedere dag tapes vervangen. Na een week had je automatisch geen bewijslast meer want na zeven dagen ging de tape van dag 1 er weer in. Later kreeg je zelfdenkende camera’s die alleen maar opnamen als er beweging was. De tape is inmiddels vervangen voor een harde schijf met meer dan voldoende opslagcapaciteit. In die zelfde tijd ontwikkelde internet zich tot een open medium (we brengen even in herinnering dat internet in 1993 geboren is) waar iedereen alles kwijt kan. You Tube is worldwide en nooit vol.

Een en een is twee. Texaco zette de beelden van de beveiligingscamera op You Tube. Dat was bijzonder. Zo bijzonder dat Geen Stijl het van ons overnam (ook omdat de inbreker een tweede keer terug kwam. Er kwamen al snel initialen van mogelijke daders op onze site. En het duurde maar even of we kregen de foto’s erbij. “Kijk zelf maar, dat is hem.” De politie had daarna niet zo veel moeite meer de verdachte aan te houden.

Hier past toch enige terughoudendheid. Het politiespeurwerk werd vroeger afgeschermd door de politie. Maar nu is het openbaar, wie bepaalt dan de regels van betamelijkheid. Wij hebben als Salland Centraal onze eigen grens en we durven gerust toe te geven dat het heel lastig is die iedere keer weer te bepalen. Als je de grenzen openlaat aan Jan en Alleman (zo bewijzen onderzoeken) dienen we elkaar – ook zonder overtuigend bewijs – met het grootste gemak de doodstraf toe…

Schuivende panelen. De mogelijkheid alles in de openbaarheid te gooien, wil nog niet zeggen dat we alles ook in de openbaarheid móeten gooien. We proberen die grens naar eer en geweten te blijven zoeken. En dat je er af en toe boeven mee vangt… mooi toch?

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.