roggemaaiersdag met sallandse boerenmarkt

De Roggemaaiersdag op zaterdag 24 juli geeft Raalte en omgeving alvast een voorproefje op Stöppelhaene. Van 9.30 tot 12 uur nemen maaiers en bindsters op een terrein aan de Knapenveldsweg in Raalte bezoekers mee terug in de tijd. Naast diverse activiteiten voor de kinderen demonstraties is de presentatie van de Sallandse Boer één van de hoogtepunten van deze dag. De toegang is gratis.

Rond Sint Jacobus (de patroonheilige van de oogst) trokken vroeger maaiers het land op om met de hand de rogge te oogsten en bonden de bindsters de rogge tot de garven. Tijdens de Roggemaaiersdag wordt dit agrarische handwerk uit de tijden van weleer gedemonstreerd. De garven die deze dag worden gebonden, worden met de Stöppelhaene gebruikt voor de versieringen in het dorp.

Nieuw dit jaar tijdens de Roggemaaiersdag, is de Sallandse Boerenmarkt met streekproducten. Hier kunnen bezoekers zien, proeven én kopen wat er tegenwoordig in Salland wordt geproduceerd. Er zijn diverse soorten jams, honing, mosterd, boerenijs en gedroogde appeltjes, maar ook minder bekende producten zoals paardenmelk en aparte graanproducten op deze markt te vinden. Tussen de Sallandse Boerenmarkt en het Roggeland rijdt een huifkar om bezoekers te vervoeren.

De kinderen kunnen leuke spelletjes en ze kunnen ‘haantjes’ beplakken met zaad. Vrijwilligers van de Stöppelhaenecommissie Verlichting en Versiering helpen hen daar niet alleen bij, ze vertellen de kinderen ook graag hoe ze thuis versieringen kunnen maken.

Op het korenveld aan de Knapenveldsweg wordt zaterdag 24 juli ook de nieuwe Sallandse Boer, als opvolger van Robert Nijkamp, bekendgemaakt. Deze vertegenwoordiger van de regionale boerenstand is onder meer nauw betrokken bij de Oogstgave. De bestemming van die inzameling is dit jaar het dorp Kitojo in Oeganda. Hier is een coöperatieve boerderij gesticht, die de dorpsgemeenschap van voedsel moet voorzien. Met name een groep van 40 weeskinderen en hun voogden hebben het erg moeilijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.