negen soorten vogels in raalter nestkasten

Gerard Broekgerrits, de bekende Raalter vogelliefhebber maakt de som op: Dit jaar hebben er negen verschillende vogelsoorten hun nestje in de nestkasten in en om het dorp gehad. “Door het koude en droge voorjaar heb ik wat vaker dan voorgaande jaren de controles van de nestkasten gedaan. Door de vele controles heb ik vast kunnen stellen welke en hoeveel jonge vogels er minimaal uit de gecontroleerde nestkasten zijn uitgevlogen. De eerste controle heb ik op 12 april gehouden,” aldus Broekgerrits.

“Boomklevers waren dit jaar als eerste begonnen aan gezinsuitbreiding, ze had al een volledig legsel van 7 eieren. In de Belevingstuin van verpleeghuis “De Hartkamp” had een koolmees op 12 april ook al 7 eieren, maar dit legsel was nog niet volledig, ze heeft er nog 4 eieren bij ingelegd. In het buitengebied beginnen vogels gemiddeld wat later aan het broedseizoen dan vogels in de bebouwde kom. Bij Speel- en Recreatie Boerderij “De Flierefluiter” lag er op 13 april nog geen enkel ei in de 35 nestkasten.”

“Een ringmus was daar het vroegst met het leggen van haar eerste ei, dat was op 17 april. Ringmussen deden het daar bijzonder goed, totaal zijn er 96 van uitgevlogen. Opvallend was dat bij deze recreatieboerderij, op het drukste plekje, een pimpelmees 12 jongen heeft grootgebracht, alle 12 jongen zijn ook uitgevlogen. Boomkruipers: dit jaar had ik voor het eerst in al die jaren dat ik nestkasten controleer jongen, en nog wel in 2 minikasten, terwijl er ook speciale nestkasten voor boomkruipers in de buurt van de minikasten hangen, zoals boomkruiperkasten en selectieve boomkruiperkasten.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.