Home / archiefcentraal / kermis boerhaar 25 jaar uitpakken

kermis boerhaar 25 jaar uitpakken

“De basis is en blijft de eigen gemeenschap”, stelt Jos Koekoek, voorzitter van Stichting Kermis Boerhaar. “We hopen zoveel mogelijk mensen van buitenaf te mogen verwelkomen, maar de meeste activiteiten zijn in de eerste plaats gericht op de eigen bevolking.”

Het feest wordt donderdagavond 8 juli om 19.30 uur officieel geopend. Om 20.00 uur begint een voorstelling van het bekende revuegezelschap Twente Plat. De organisatie heeft alle sponsoren en oud-commissieleden uitgenodigd, maar ook andere belangstellenden zijn welkom. Kaarten à 7,50 euro zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Schippers in Wijhe, Multimate in Boerhaar en Van Wonderen in Olst. Aan de kassa kosten kaarten 10 euro.

Vrijdagmiddag gaat het feest vanaf 12.30 uur verder met een programma voor de basisschooljeugd. Vrijdagavond om 19.00 uur volgt er een optocht vanaf de kerk naar het kermisterrein. Om 19.30 uur beginnen het Krovo Schuttersfeest en een touwtrektoernooi in het kader van de Sallandse touwtrekcompetitie. Om 21.30 uur volgt er een feestavond met medewerking van Partyband Immerklem en een dweilorkest. Om 23.00 uur begint de vuurwerkshow. “Dat heeft nog heel wat voeten in aarde gehad”, stelt Jos. “Wij bleken ineens een enorme cirkel te moeten vrijhouden. Ik vond dat vreemd. ‘Maar in Wijhe steken ze midden in het dorp vuurwerk af en daar is dat allemaal niet aan de orde’. Toen bleek dus dat wij veel zwaarder vuurwerk hadden ingehuurd. Dat belooft dus nog wat.”

Zaterdagochtend om 10.00 uur beginnen de kinderspelen voor de basisschooljeugd om 12.00 uur gevolgd door een ballonnenwedstrijd. ’s Middags om 13.00 uur gaat het Waterspektakel van start. Jarenlang vormde een ‘Ter Land, Ter Lucht en in de Zee’-achtige activiteit bij de wetering een vast programmaonderdeel van het feest, maar dit werd vorig jaar geschrapt. Dit jaar is het waterspektakel echter terug. “Boerhaar ligt langs de wetering, daar moet je ook gebruik van maken”, stelt Jos. “Het was al jarenlang moeilijk om genoeg animo voor het spel te krijgen. Het was telkens een stevige klus om het allemaal te realiseren, maar toch bleek dat er veel mensen waren die het spel misten. Daarom doen we het nu wel wat anders. We hebben een grote opblaasbare stormbaan gehuurd. De deelnemers moeten eerst op van die rubberen bootschoenen een stukje over het water lopen en daarna nog de hindernisbaan over. Als dit bevalt, dan is de kans groot dat het gewoon weer een vast onderdeel wordt.”

Om 14.30 uur begint de playback- en soundmixshow. Zaterdagavond staat een grote feestavond op het programma met medewerking van de allround top 40-formatie Back4More. Zondagochtend gaat het programma om 11.00 uur verder met een grote dorpsbrunch met medewerking van duo Stom & Herrie. Iedereen is welkom. Zondagmiddag om 13.00 uur beginnen een kinderinstuif en een kooivoetbaltoernooi. Een half uur later gaat het evenement ‘Gas d’r op’ van start. “Het gaat om een groot auto- en motorcrossspektakel”, legt Jos uit. “Er zijn diverse demonstraties en het eindigt met een grote crosswedstrijd waarbij auto’s en motoren het tegelijkertijd tegen elkaar zullen opnemen.” ‘Gas d’r op’ wordt om 15.30 uur afgesloten met een grote stunt van de Daring Dantes. Een coureur van dit bekende stuntteam zal op zijn motor door een brandende tunnel van circa twintig meter rijden. “En dat is behoorlijk link”, weet Jos. “Want door de hitte en het gebrek aan zuurstof is de kans groot dat de motor halverwege afslaat. Dan moet de coureur er dus voor zorgen dat de motor genoeg vaart heeft om ‘m er op eigen kracht uit te laten rollen.” Vanaf 16.00 uur is er live muziek van de Alpha Showband. ’s Avonds speelt deze band vrolijk verder, maar wordt de set wel onderbroken voor een optreden van de Gebroeders Ko. Dit feest- en après-skiduo is bekend van hits als ‘Ik heb een toeter op m’n waterscooter’, ‘Boten Anna’ en ‘Vuvuzela’. Verder is de finale van het WK Voetbal te zien op groot scherm.

24 Jaar geleden vond de eerste editie van de Kermis Boerhaar plaats. Het was een initiatief van een groepje deelnemers aan de jaarlijkse ‘Dag van Boerhaar’, die besloten om deze zeskamp op te waarderen tot een feestweekend. “We hebben altijd goed gedraaid”, stelt Jos Koekoek die nu zo’n acht jaar helpt het feest te organiseren. “De enige problemen die we hebben gehad, kwamen door slecht weer. Vorig jaar bijvoorbeeld hadden we in de aanloop naar het feest prachtig weer. Maar van donderdag op vrijdag viel er ineens dertig millimeter water. Ja, dan kun je er van op aan dat het een modderpoel wordt, daar doe je dan ook niks meer aan. Maar verder is het een stabiel feest. De financiën zijn goed op orde en het belangrijkste: Het feest wordt gedragen door de gehele bevolking. Dat kun je ook wel zien aan de manier waarop iedereen bezig is met de straatversiering. Vanaf Wijhe bekeken is de hele straat langs de wetering versierd.”

Lees ook

Nomineren voor Goudhaentje weer mogelijk

RAALTE – Inwoners van de gemeente Raalte kunnen weer initiatieven of projecten nomineren voor een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.