Home / archiefcentraal / iedereen welkom bij slotstuk van de bol

iedereen welkom bij slotstuk van de bol

De bOl kwam donderdag al weer een verhaal tegen van ‘samen staan we sterk’ en ‘met z’n allen de schouders er onder, dan maken we iets moois van het leven in Salland’. Gerard Willemse vertelde zijn verhaal aan Gert Hage, die meewandelt met de bOl en iedere dag verhalen optekent.

De bOl is trouwens bijna over met zijn eerste opdracht. Drie weken lang wandelde hij op de grootst mogelijke cirkel binnen de grenzen van Overijssel. Zaterdag steekt hij om 14.00 uur de IJssel weer over bij het pontje van Wijhe. Terug naar startpunt Marle. Iedereen is welkom dat mee te maken. Na de wandeling wordt een fietsroute over de bOl van Overijssel gepresenteerd. Op 5 september volgt het langste dorpsfeest.

Gert Hage: ‘‘Twee maal per dag, zeven dagen per week, 365 dagen per jaar en dat dik twintig jaar lang. Dat was het leven van melkveehouder Gerard Willemse uit het Sallandse Wesepe, totdat bij hem een allergie voor dierlijke stoffen werd geconstateerd. Op dringend advies van zijn arts stopte hij met melken.’’

‘‘Maar wat dan? Weg van de prachtige pachtboerderij waar hij was opgegroeid? Dat nooit. Willemse, de melkveehouder werd akkerbouwer, ook al werd hem dat door de Stichting IJsselandschap, van wie hij de boerderij pacht, sterk ontraden. Het was onmogelijk de kost te verdienen op zeventig hectare zanderige, schrale en boomrijke landbouwgrond, aldus de stichting. Het antwoord van Willemse? ‘‘Dat is mijn probleem.’’

‘‘Hij vond er een oplossing voor. Samen met nog enkele collega’s, die ook wel een centje extra konden gebruiken, richtte hij de’ Agrarisch Natuurvereniging Salland’ op. Niet dat ze met een botaniseertrommeltje op zoek gingen naar nieuwe vlindersoorten, al doet de naam dat vermoeden. De natuurvereniging verricht in opdracht van gemeenten, waterschappen en particulieren verschillende – gesubsidieerde – werkzaamheden, variërend van het planten van bomen, het korten van bomensingels of het schoonhouden van het kanaal.’’

‘‘Er is altijd wel ergens een subsidiepotje te vinden,’’ aldus Willemse die, net als zijn collega’s, dankzij die extra inkomsten zijn landbouwbedrijf kan voortzetten. Aanvankelijk leverde het scheve gezichten op van andere bedrijven, die in de vereniging een stevige concurrent op de natuurmarkt zagen. Maar inmiddels werken ze gebroederlijk samen, zegt Willemse. ‘‘Wij schakelen regelmatig andere lokale bedrijven in. omgekeerd wijzen zij ons op mogelijke klussen. Er is een netwerk gegroeid van lokale bedrijven. Het mooie is dat wij, dankzij onze werkzaamheden als natuurbeheerder, boer kunnen blijven in Salland. Eigenbelang en algemeen belang gaan zo hand in hand. Mede met dank aan de Brusselse subsidies voor plattelandsontwikkeling.’’

Waar komt de O overal nog meer?

De bOl is bijna over. Vanavond kun je om 20.00 nog aanschuiven voor bij de bOl op de koffie bij de familie Ten Have, Kloosterstraat 2, Olst, Zaterdagavond (eindlocatie) is de bOl weer terug bij de familie Westhoff, Marledijk 2, Marle. Om 14.00 uur steekt de bOl de IJssel over bij Wijhe, daarna drie kilometer stroomafwaarts naar Marledijk 2.

Op www.ovanoverijssel.nl kun je onder ‘kaart’ de wandeling volgen. Je ziet op de kaart drie lijnen. De gele stippellijn is de echte cirkel, de rode lijn wordt de fietsroute en de blauwe lijn is de (met GPS vastgelegde) gewandelde route. Op ovanoverijssel.nl kun je je ook aanmelden voor als je mee wilt doen aan het langste dorpsfeest op 5 september.

De O van Overijssel valt onder het festivalbeleid van de provincie Overijssel. Hierbij worden vier

beeldbepalende festivals (KUNSTen OP STRAAT, ZwArt, Deventer Op Stelten en GrensWerk) financieel en inhoudelijk ondersteund en voegt een cultureel intendant hier -in samenwerking met het culturele veld- verbindende elementen zoals de O van Overijssel aan toe. De campagne Beeld van

Overijssel vormt de paraplu van de in totaal tien onderdelen van de culturele zomer van 2010. Meer informatie: www.beeldvanoverijssel.nl

Lees ook

Carolien Jonkman: Ome Jan

Mijn ome Jan is overleden. Hij was mijn peetoom. Toen hij ziek werd, is aan …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.