hoftheater kan ook gewoon opgeknapt worden

Commentaar – Het Hoftheater in Raalte verhuist niet naar een locatie in het centrum van het dorp. Bezuinigingen heeft de gemeente doen besluiten geen duur project op te pakken Bezuinigingen hebben ook zo hun voordeel. Je maakt eens een pas op de plaats.

Het is van overal en altijd. Als je geld hebt, gebruik je het meer dan nodig. Dat geldt voor een particulier, voor een bedrijf, voor een overheid. Je gaat privé een grotere auto rijden dan nodig. Je neemt bedrijfsmatig net iets sneller zo’n ingewikkeld koffiezetapparaat voor in de kantine. Je besluit als overheid net wat makkelijker tot verbouw van het gemeentehuis.

De voordelen van die grote auto merk je alleen als je op vakantie gaat, twee keer per jaar. Dat koffiezetapparaat geeft eigenlijk vieze koffie. En zo’n gemeentehuis met van die grote ontvangsthallen, wat heb je er aan. Maar het geld is er, hoe moeilijk is het dan de verleiding te weerstaan.

Nu is het geld op, bijna op, dreigt op te raken. De volgende auto wordt toch maar weer een iets kleinere, een iets zuiniger. Als dat koffiezetapparaat kapot is, gaan we toch maar weer zelf koffie zetten en de senseo’s doen we ook de deur maar uit. Zo’n grote hal van het gemeentehuis maak je niet makkelijker kleiner, maar laten we eens naar goedkope kantoorruimte kijken voor ambtenaren, elders in het dorp.

Als je de middelen wél hebt, is het – of je nu particulier, bedrijfsmatig of als overheid met geld omgaat – een hele kunst het midden te zoeken tussen te karig en te royaal zijn. Daar is het Hoftheater een mooi voorbeeld van. Raalte kreeg het Hoftheater in de schoot geworpen. De Sint Franciscushof wilde haar schouwburg en conferentiezaal (gebouwd in tijden dat er geld zat was, dat wel) beter exploiteren en communicatieman Herman Albers bedacht daar het Hoftheater op. Ineens had Raalte een eigen theater. Dat werd allengs professioneler. Vanwege een pracht-programma is het theater niet meer weg te denken. Waar we eerst de reis naar Zwolle of Deventer geen probleem vonden, willen we het nu niet meer kwijt in Raalte.

Het schijnt zo te zijn dat als je meer artsen in een gebied hebt, dat dan het artsenbezoek toeneemt. Heeft niet met ziekte te maken, maar met de lage drempel een arts te bezoeken. Hoe is dat met theater? Was er behoefte aan een Hoftheater of is die gecreëerd. Hoe dan ook, hij is er (ook bij artiesten die in het gat in de markt doken). Maar nu is het gebouw hard aan vervanging toe. Wat is dan de oplossing? Is afschaffen nog een optie? Gewoon weer naar de stad voor een avondje schouwburg? Kijken naar een nieuw gebouw (een grotere auto kopen, een ingewikkeld koffiezetapparaat kopen, een te grote ontvangsthal willen)? Of ga je het gebouw gewoon opknappen… Die keus maken we iedere vier jaar met de verkiezingen.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.