het erfhuus begint inzameling voor pompdagen

Het Erfhuus, de jaarlijkse veiling op de Heinose Pompdagen, is begonnen met de inzameling van veilingwaren. Dit jaar is het Erfhuus op vrijdag 20 augustus begint de veiling om half twee ’s middags. Mensen die spullen in willen leveren voor de veiling, kunnen contact opnemen met Paul Journee.

Het Erfhuus betekent letterlijk erfhuis en komt vooral in de oostelijke provincies voor. Het is iets van vroeger uit; wanneer een boer stopte met het vak en zijn boerderij verkocht, werd de inboedel te koop gezet en geveild vanaf een platte wagen. Alle ingebrachte goederen waren oud of antiek. Het ging hierbij om de gereedschappen, de wagens, maar ook bijvoorbeeld om de inboedel die niet meeging naar het nieuwe huis.

Een heel bekend voorbeeld van zo’n veiling bij ons in de buurt heeft niets

te maken met boerenerven, maar met de veiling van Het kasteel het Nijenhuis,

de bijbehorende gronden, de tuinen en ook de inboedel. Bekend is dat de kostbare inboedel, zoals de kristallen kroonluchters, vanaf het voorplein geveild werd in de jaren 30 van de vorige eeuw. Door de bijzonderheid daarvan waren er veel pers en internationale kopers aanwezig. Tot en met de jaren zestig was het Erfhuus een algemeen begrip in deze regio.

Wilt u ook meedoen of gewoon wat meer informatie inwinnen? Neem dan vrijblijvend contact met Paul Journee op 06-19764198.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.