gewoon carolien nee hoor ik niet ik ben nuchter

Nee hoor, ik niet. Ik ben nuchter……

nuchter betekent kalm, bedaard, sober, verstandig, bedachtzaam, intelligent,

verantwoordelijk, bezadigd, koel, zakelijk, realistisch, droog, evenwichtig, praktisch, en

andere betekenissen.

Als we over het paranormale of spirituele zaken hebben, krijg ik vaak te horen; ‘Nee hoor, ik heb dat niet. Ik ben nuchter……’ Soms geven ze dan aan dat hun reactie het hebben van paranormale, gevoelsmatige, spirituele ervaringen uitsluit en ervaren ze een onbewuste keuze. Zij durven dan niet. De gevoelsuitingen van een mens zijn van oorsprong soms nuchter, soms gevoelsmatig, naargelang de situatie. Om spirituele/ paranormale ervaringen een plek te geven heb je intelligentie, bedachtzaamheid, je verstand nodig. Ik leg het wat meer uit.

Een zakelijk, koel, praktisch, realistisch voorbeeld is het nemen van besluiten. Veel belangrijke besluiten neem je in je leven heel snel, heel gevoelsmatig en intuïtief. Wie heeft er niet een keer binnen vijf minuten een besluit genomen over een woonruimte, een vakantiebestemming, een nieuwe auto, een huwelijksaanzoek…? Heel snel heel belangrijke besluiten nemen, kan alleen als je veel ervaring hebt. Doordat je in al die situaties bent geweest, kun je heel snel een – voor dat moment – juist besluit nemen. Denken helpt om gevolgen waar je niet over hebt nagedacht, te voorzien. Zo hebben jullie vast op je gevoel een huis gekocht, daarna de mogelijkheden bekeken en alle positieve en negatieve gevolgen van het hebben van het huis onder elkaar gezet. Door erover na te denken wist je al wat duidelijker wat je te wachten stond en hoe je mogelijke problemen wil oplossen. Die samenwerking tussen gevoel en verstand geeft rust.

Het kan ook zijn dat je te lang nadenkt voor je een besluit neemt. Je gaat toch twijfelen of je ziet wéér een andere mogelijkheid. En ‘wat als…?’ Als je veel denkt, dus erg bedachtzaam, erg nuchter bent, dan gaat veel energie in je lichaam naar je hoofd. Dus minder naar de voeten op de grond, dus dan ben je juist wat aan het zweven. Als je veel met je energie in je hoofd bent, kun je niet voelen wat er werkelijk speelt, je bent daar dan onbewust van.

Dus paranormale, spirituele ervaringen kun je alleen hebben als je een balans hebt tussen gevoel en denken. Als ik iets zeg of doe dat niet in lijn is met mijn innerlijk dan voel ik dat een tijd in mijn lichaam, tot ik bewust ben geworden wat er is. Dus vaak je gevoel toetsen en controleren met hulp van je denken of het gevoel klopt. Behoorlijk nuchter zijn, dus.

Wat doe jij op de automatische piloot? Welke gevoelsuitingen durf jij niet te doen?

Wil je reageren, wat toevoegen of vragen dat kan via info@carolienjonkman.nl of via tel. 0572-358181 (op maandag, dinsdag en donderdag).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.