Home / archiefcentraal / geen vee meer op de dijk door droogte

geen vee meer op de dijk door droogte

Om de graszoden op dijken zo goed mogelijk te beschermen, heeft Waterschap Groot Salland vrijdag 9 juli een beweidingverbod voor vee op dijken ingesteld. Door de droogte wordt bij begrazing het wortelstelsel van de grasmat aangetast, waardoor het gras op de dijk moeilijk kan herstellen. Deze grasmat dient als bekleding van de dijk en voorkomt afspoeling bij hoogwater. Ook roept het waterschap recreanten, zoals wandelaars, op de onverharde delen van dijken niet te betreden.

Door de lange periode zonder regen van de afgelopen weken is de grasmat van dijken en de toplaag waarin de beworteling zit verdroogd. Met het beweidingverbod wil het waterschap verdere beschadiging van de graszoden voorkomen.

Beweiding van dijken met vee, voornamelijk schapen, is toegestaan als het waterschap daar een ontheffing voor heeft verleend. Pachters en eigenaren van dijkpercelen worden door Groot Salland persoonlijk met een brief op de hoogte gesteld van het beweidingverbod. Bij het niet naleven van de maatregel riskeren eigenaren en pachters een proces-verbaal of eventuele bestuursdwang.

Naast het beweidingverbod voor vee verzoekt het waterschap burgers en recreanten zo min mogelijk onverharde delen van dijken te betreden. In het werkgebied van Groot Salland zijn dijkgedeelten vrij toegankelijk voor wandelaars en andere recreanten, bijvoorbeeld als het deel uit maakt van wandelroutes.

Lees ook

Het levenswerk van Frits Offenberg

Raaltenaar al vele jaren bezig om volledige geschiedenis van gemeente Raalte en inwoners te documenteren …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.