geen problemen met beweidingverbod

Het beweidingverbod voor schapen op dijken dat het Waterschap Groot Salland bijna twee weken geleden instelde, wordt door de schapenbeweiders goed opgevolgd. In totaal stuurde het waterschap 170 schapenbezitters een brief met de mededeling dat de ontheffing om schapen te weiden op dijken voor onbepaalde tijd werd ingetrokken vanwege de droogte. Na controle bleken bij 5 nog beweiders schapen te grazen. Na een mondelinge waarschuwing werden de schapen alsnog zonder problemen van de dijken gehaald.

Groot Salland stelde het beweidingverbod in om de graszoden op dijken te beschermen. Door de langdurige droge periode wordt bij begrazing het wortelstelsel van de grasmat aangetast, waardoor het gras op de dijk moeilijk kan herstellen. Deze grasmat dient als bekleding van de dijk en voorkomt afspoeling bij hoogwater. Ook riep het waterschap recreanten, zoals wandelaars en mountainbikers, op de onverharde delen van dijken niet te betreden. Tot nadere berichtgeving blijven zowel het beweidingverbod als de oproep van kracht.

Scheuren of gaten in dijken als gevolg van droogte zijn bij Groot Salland niet aan de orde. Deze situaties kunnen ontstaan in veendijken, zoals onlangs gebeurde in Nieuwerkerk aan den IJssel en Capelle aan den IJssel. Het meest bekende voorbeeld hiervan is de kadebreuk in Wilnis tijdens de hittegolf van 2003. Veen heeft de eigenschap te vervormen bij droogte waardoor er scheuren of verzakkingen kunnen ontstaan. Groot Salland kent alleen zand en/of kleidijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.