geen motie of amendement haalt het

Het eerste amendement van de dag kwam van de VVD. De VVD stelde voor de bezuiniging voor de vermindering van de bibliotheekfunctie, die oploopt tot 200.000 euro per jaar, te laten vervallen. De gehele oppositie steunde dit amendement. De coalitie van GB en CDA niet. Gemeentebelangen voegde nog wel toe aan haar stem dat “ Het nog te vroeg is om de bezuiniging te schappen. Er moet eerst uitgewerkt worden hoe het uitpakt. Als sluiting van vestigingen echt dreigt, dan moeten we nogmaals kijken.”

Het tweede amendement kwam ook van de VVD. Het behelsde de voorgenomen bezuinigingen op sport en sportaccomodaties. Die bezuiniging van 330.000 wilde de VVD ook schrappen. Wederom stonden de oppositiepartijen op één lijn, de oppositie stond er wederom lijnrecht tegenover.

Het derde amendement kwam opnieuw van de VVD. De liberalen wilden de bezuiniging op het muziekonderwijs van de baan hebben. “Het voorstel omhelst feitelijk algehele stopzetting van alle steun aan muziekonderwijs,” was de redenatie van de VVD. Wederom was het oppositie versus coalitie. Elke oppositiepartij steunde dit initiatief. De coalitie echter niet. Behalve CDA’er Ed van Dompselaar, hij onthield zich van stemming, omdat hij verbonden is met het muziekonderwijs in Raalte. Van Dompselaar liep tijdens het stemmen even weg uit de raadszaal.

Ook wilde de VVD de 50.000 euro vermindering aan cultuursubsidies verwijderen van de lijst met voorgenomen bezuinigingen. Dit was hun vierde amendement. De uitslag van de stemming was hetzelfde als in het eerste en tweede amendement.

Als opvulling van het gat dat zou ontstaan door de subsidies van bovenstaande amendementen, kwam de VVD ook met andere bezuinigingsvoorstellen. Deze sneden met name in het gemeentepersoneel en salariskosten van de gemeente. Zo stelde de VVD voor om secundaire arbeidsvoorwaarden van personeel van de gemeente te herzien (300.000 euro besparing in 2014/2015), de loon- en prijsstijgingen bij de stellen naar 1,50%, in plaats van de 1,75% die nu vaststaat, dat zou volgens hen 45.000 euro opleveren. Ook wilde de VVD in een motie elke programmabegroting met 5% op het budget korten, dat zou ongeveer 400.000 opleveren in 2014/2015. “Dat hebben we in 2008 al gedaan. Er is al veel lucht uit, dat kunnen we geen tweede keer doen,” was het verweer van wethouder Roger de Groot op het laatstgenoemde voorstel. Het voorstel om twee communicatiemedewerkers weg te bezuinigen werd door de wethouder “ten zeerste ontraden.” VVD zag daar kans om 125.000 euro te besparen.

De motie tegen de sluiting van zwemaccomodaties en tegen de sluiting van locaties van de bibliotheek haalde het ook niet. Wederom: Oppositie voor de motie, coalitie tegen. De coalitie zegt met de stemming echter niet dat de bieb daadwerkelijk dicht moet in de buurtdorpen, maar wil eerst het bezuinigingsvoorstel verder uitgewerkt zien. Wel leek duidelijk dat een behoud van zowel zwembad als bieb niet gegarandeerd kon worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.