de bol is weer in salland

De bOl was maandagavond op bezoek bij de familie Spakman onder de rook van Holten. Gert Hage, die dagelijks verhaal doet van de belevenissen van de bOl – hij begint als Amsterdammer al een aardig woordje plat te verstaan – was wederom verrast over wat hij allemaal mee maakt. Hage:

“Op de boerderij van de familie Spakman aan het Pieterpad, worden paarden gefokt en wandelaars gelaafd met spijs en boerenkarnemelk. Het is tevens een Bed & Breakfast en een stukadoorsbedrijf. Oma van bijna negentig jaar heeft vorige week zelf nog de kozijnen, de deuren en de dakkapel van haar huis, dat naast dat van haar dochter en schoonzoon ligt, geschuurd – haar kleinzoon zat ondertussen te broeden op een nieuwe energiebron voor zijn promotieonderzoek als natuurkundige. Welkom op het Overijsselse platteland.

De Spakmanboerderij ligt in Holten, dat sinds het begin van deze eeuw in het kader van de gemeentelijke herindeling is samengevoegd met Rijssen. Ze stonden niet te juichen in het Holtense buurtschap Beuseberg toen het plan voor de samenvoeging bekend werd gemaakt. Want, om een voorbeeld te noemen, zouden ze op zondag nog terecht kunnen in het Holtense zwembad? Of zou onder invloed van het streng gereformeerde Rijssen de zondagsrust ook worden opgelegd aan het hervormde Holten?

Het pakte anders uit. Niet het zwembad in Holten ging dicht op zondag, maar Rijssen moest tandenknarsend accepteren dat hun zwembad op de zevende dag open bleef. Die slag was binnen, althans voorlopig. Maar nu bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen de SGP, als grootste partij, samen met de Christen-Unie en het CDA, het bestuur vormt van de nieuwe gemeente is het de vraag hoe lang in Holten nog op zondag gezwommen kan worden.

Toch is men in het buurtschap Beuseberg over het algemeen te spreken over de samenvoeging. De bermen en wegen worden beter onderhouden en de bouwaanvragen sneller afgehandeld. Dat is het voordeel van samenvoeging met een rijke gemeente als Rijssen. Na de ineenstorting van de plaatselijke textielindustrie stapten de Rijssenaren over op de bouw. Dat deden ze met de hun kenmerkende ijver en plichtsbetrachting. Het zijn net Volendammers, die Rijssenaren. Hard werken, elkaar waar mogelijk de bal toespelen en spaarzaam leven. Een goede Sallands/Twentse traditie.

In Beuseberg zien ze de toekomst weer met vertrouwen tegemoet, de argwaan is verdwenen. In het Sallandlied werd de vreedzame uitkomt al voorspeld. Het lied is geschreven door voormalig hoofdonderwijzer E.J. Brouwer. Uit Holten.

‘De stried van de leu met mekare

Gung van niejs en nog mennige keer!

Noe brengt de vrae en de vrieheid

De lui uit zörg en de nood

En de vremden, die zwerft langs de wäge

Zee denkt vaste: ‘De leu hebt hiej good! “

Waar komt de O overal nog meer?

Woensdag (Lettele), donderdag (Wesepe) en vrijdag (Middel) zijn de ‘bij de bOl op de koffie’-momenten nog niet bekend. Zaterdagavond is de bOl terug bij af bij de familie Westhoff, Marledijk 2 Marle. Tegen 13.00 uur verwachten we bij het pontje van Wijhe aan de IJssel te zijn. Vandaar is het nog drie kilometer stroomafwaarts richting Marle. De O is dan rond.

Op staging2.ovanoverijssel.nl kun je onder ‘kaart’ de wandeling volgen. Je ziet op de kaart drie lijnen. De gele stippellijn is de echte cirkel, de rode lijn wordt de fietsroute (basis voor de wandeling), de blauwe lijn is de (met GPS vastgelegde) gewandelde route. Op staging2.ovanoverijssel.nl kun je je ook aanmelden voor als je mee wilt doen aan het langste dorpsfeest op 5 september.

De O van Overijssel valt onder het festivalbeleid van de provincie Overijssel. Hierbij worden vier

beeldbepalende festivals (KUNSTen OP STRAAT, ZwArt, Deventer Op Stelten en GrensWerk) financieel en inhoudelijk ondersteund. Een cultureel intendant voegt hier -in samenwerking met het culturele veld- verbindende elementen zoals de O van Overijssel aan toe. De campagne Beeld van

Overijssel vormt de paraplu van de in totaal tien onderdelen van de culturele zomer van 2010. Meer informatie: staging2.beeldvanoverijssel.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.