commentaar verplichte structuur voor adhders

De logopedie blijft in het basispakket van de zorgverzekering als we Ab Klink mogen geloven. Mooi, dat is stap één. Nu nog even een aanvullende vraag over het basispakket: Hoe breng je een ADHD’er verplicht structuur bij? De overheid denkt mensen die moeite met structuur hebben, deze structuur financieel op te kunnen leggen. Dit door een eigen bijdrage te vragen. Uitleg? Doen we.

Bij twee vriendinnen van me is onlangs ADHD geconstateerd. Met middelen als Ritalin en Concerta is dit prima te onderdrukken in beide gevallen. Eén van de twee vriendinnen heeft al een paar maanden medicatie en merkt dat ze vooruitgang boekt. Geen problemen met overzicht houden op haar drukke baan, rust in haar hoofd en de structuur in haar leven bouwt zich langzaam op. Overigens betekent dit niet dat medicatie in zijn eentje de totaaloplossing biedt, daar is ook goede begeleiding bij nodig (begeleiding zit in het basispakket). Wel is medicatie een bewezen effectieve ondersteuning om deze begeleiding ook te volgen en therapietrouw te bevorderen.

Het basispakket van de zorgverzekering geeft iemand met ADHD enkel recht op Ritalin. Dit is een medicatie zonder eigen bijdrage. Echter, nadeel van dit medicijn is dat je het vier keer per dag, op zeer nauwgezette tijden in moet nemen, anders neemt de effectieve werking af. Hoe kun je nou van iemand die moeite heeft met het opbouwen van structuur in haar leven vragen om ineens op structureel vastgezette tijden een pilletje te slikken?

Een betere optie is Concerta. Concerta neem je als je wakker wordt, simpel, de wekker gaat, je staat op, smeert een boterham en voor de eerste hap van je ontbijt gooi je ook dat tablet even naar binnen. Dat tabletje werkt de hele dag. Minder bijwerkingen, minder geëiste structuur, maar des te effectiever.

Echter, Concerta is een iets duurder tabletje dan het structuureisende Ritalin. En de centjes tellen in Den Haag. Maar tellen die centjes niet op verkeerde plekken? Tuurlijk moet je op de centen letten. Maar om nou mensen die moeite hebben met structuur te laten betalen voor hun eigen beperking, tot 150 euro per maand aan toe, is dat geen brug te ver?

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.