van elke euro moeten we er drie maken

Wethouder Carla Hoge maakt sinds 27 april deel uit van het college van Burgemeester en Wethouders in Raalte. Een makkelijke taak? Nee. Hoge betreedt haar nieuwe functie aan de vooravond van forse bezuinigingen. Ook haar portefeuille, met daarin onder andere multifunctionele accommodaties, kunst en cultuur, sport, het Hoftheater, onderwijshuisvesting en gebouwenbeheer ontkomt niet aan de bezuinigingen “Het is natuurlijk veel makkelijker als je met een rugzak vol miljoenen kunt gaan strooien, maar de echte kunst is om met weinig middelen zoveel mogelijk voorzieningen te creëren of in stand te houden.”

Anderhalve maand na haar beëdiging heeft ze de meeste dossiers in haar hoofd zitten en lijkt ze echt haar draai gevonden te hebben. “Ik ben als het ware in een rijdende trein gesprongen. De portefeuilles lopen gewoon door, maar ik moest eerst nog kennis nemen van alle lopende dossiers. Dat gaf de nodige druk, daar was haast mee. En dat inlezen moet ook maar tussendoor, daar kun je geen tijd voor inplannen. De dingen waar haast mee was, heb ik direct opgepakt. Dan kan je denken aan Dorpshuus Heino of de multifunctionele accommodatie in Lierderholthuis.”

“Het besluit over het Dorpshuus wordt dit najaar nog genomen. Dat besluit geldt voor de plannen die er nu liggen.” Niet alleen voor Heino wordt er een besluit genomen, ook voor Lierderholthuis, Nieuw Heeten en Heeten valt de besluitvorming in diezelfde periode. Maar dat wordt geen eenvoudige opgave: “We hebben voor tientallen miljoenen euro’s aan wensen uit het middenveld binnengekregen. We willen zoveel mogelijk mensen tevreden stellen, maar moeten ook met zo min mogelijk middelen zoveel mogelijk realiseren,” aldus de wethouder. “We moeten eerst kijken of de plannen die er liggen realistisch zijn.” Dat die zogeheten multifunctionele accommodaties er in elk dorp moeten zijn, staat ook in de strategische beleidsvisie. .

Maar naast al die wensen heeft het nieuwe college zichzelf ook nog een aantal andere taken gesteld: “We houden lage lokale lasten voor iedereen (bijna de laagste in Overijssel). En sowieso willen we de minima en de zorg ontzien. De 115%-regeling blijft bestaan. Zelfs dat is al een hele opgave in deze tijd. We willen zo sociaal en zorgzaam mogelijk zijn.”

“Van alle middelen die we tot onze beschikking hebben, willen we zorgvuldig gebruik maken. We willen van elke euro drie euro maken. Dat willen we echt samen met de bewoners doen. We willen meer overlaten aan de inwoners. Voor elke steen die ze zelf metselen, hoeven wij niemand in te huren. Ook willen we zoveel mogelijk subsidies binnenhalen. Zo kan je veel bereiken met minder gemeentelijke middelen,” aldus Hoge. De publieke opkomst op de raadspleinsessie van 14 juni doet de wethouder dan ook goed: “Als mensen bereid zijn om met dezelfde energie als op de raadspleinsessie te helpen bij het zoeken naar oplossingen, dan voorzie ik goede oplossingen voor het behoud van voorzieningen.”

De aankondiging van de bezuinigingen heeft voor nogal wat opschudding gezorgd: “Iedereen vraagt direct ‘Hoe doe je dat dan,’ terwijl het overleg met de betrokkenen, het middenveld, nog plaats moet vinden. Samen zoeken naar oplossingen. In november worden de daadwerkelijke bezuinigingen pas vastgesteld voor het komend jaar. Voor die tijd vindt er uitvoerig overleg plaats tussen wethouders, plaatselijke belangenorganisaties en andere betrokkenen.”

Hoge vindt dat de manier van doen van zowel de culturele raad als het Hoftheater een pluim verdient. Halverwege het gesprek dat zij had met het Hoftheater en de Culturele Raad Raalte ging de knop om bij de partijen. “We willen naar een hoger niveau met minder geld zei de directeur van Hoftheater,” vertelt Hoge. “We moeten er samen het beste van maken, het Hoftheater bood zichzelf aan om cultureel middelpunt te worden van de gemeente. Ook de culturele raad wil meehelpen Raalte op de culturele kaart te houden. En dat nog eens met minder geld ook! Dat zie ik als een lichtpunt, dat is de energie die we zoeken.”

Dat er bij de bibliotheek wat moet veranderen, staat wel vast volgens Hoge. “De bibliotheek zit nog met een oude uitvoeringsovereenkomst die niet bij deze tijd past. Daar kan de bieb niks aan doen, dat ligt aan de gemeente.” De bibliotheek moet volgens Hoge onderweg gaan van een huis met boeken naar een meer multimediale organisatie. “Vergeet niet dat bibliotheken er een stevige concurrent vanuit de commerciële sector bij hebben gekregen. Denk eens aan het internet en sites als bol.com”. Wel ziet Hoge contributieverhoging van de bibliotheek als een optie: “Zelfs de koepelorganisatie van bibliotheken eist dat de contributie omhoog moet. De bieb hoeft de eerste 50.000 euro bezuiniging overigens pas in 2012 door te voeren. De overige bezuinigingen staan voor 2013 en 2014 ingepland. We hebben dus nog ruim voldoende tijd om samen met de bibliotheek te kijken hoe we dat gaan doen en koppelen dat ook aan lagere huisvestingslasten in multifunctionele accommodaties in de kernen. En als dat uiteindelijk toch niet helemaal lukt, komen we terug bij de raad.”

Over haar nieuwe baan vertelt Hoge tot slot met een glimlach op haar gezicht: “Ik vind het heel erg leuk, ik heb een erg brede portefeuille. Ik ren van afdeling naar afdeling. Samen met de ambtenaren en de inwoners de schouders er onder en dan kunnen we een heel eind komen. We moeten afscheid nemen van oude structuren en open staan voor nieuwe ontwikkelingen. Alles kan niet bij het oude blijven, maar daarom hoeft het nog niet slechter te worden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.